Postovala: Senka Ivetić
27
Nov
2012

Moguće je blažiti menstrualne bolove

Pregledano: 8925 puta

Bolne menstruacije su problem koji muči 70% žena, a čak 15% adolescentkinja žali se na izrazito jak bol tokom menstruacije. Postoji nekoliko trikova kojima ćete ublažiti menstrualne bolove.

Medicinski naziv za menstrualnu bol je dismenoreja. Postoji dva tipa dismenoreje:

 Primarna- Ona se najčešće javlja kod devojaka i mladih žena do 25 godina starosti. Menstrualni grčevi nastupaju sa pojavom krvarenja, kulminacija je u prva dva dana. Bolovi u donjem delu abdomena mogu biti praćeni mučninom, povraćanjem, prolivom, glavoboljom i bolovima u leđima.

Sekundarna-  Prisutna je kod dama nakon 30. godine života. Bolovi se javljaju par dana pre početka krvarenja u abdomenu, u području rebara, a javlja se i napetost, bol u grudima. Menstrualni grčevi su u ovom slučaju veoma često posledica i drugih ginekoloških problema kao što su endometrioza, fibroidi i miomi na materici i usled policističnih jajnika. Menstrualna bol se odlikuje osećajem pečenja i jakim grčevima, naročito u prva dva dana ciklusa. Situacija bude bolja trećeg dana, kada su veći krvni ugrušci napustili matericu. Boja krvi varira od tamno-crvene do purpurne, tok nije glatak, već je fragmentiran. Bolove prati hladan znoj, hladni udovi, purpurne usne, mučnina i jeza. U ovom slučaju potrebno je tretirati koren problema, tj. treba otkloniti uzročnike koji su izazvali dismenoreju.

bolna menstruacija

 Ono što se zapravo dešava jeste da neposredno pre početka menstruacije nastaje nagli pad polnih hormona, sluzokoža započinje proces odvajanja od zida materice i nastaju kontrakcije. Tokom menstruacije grlić materice se skraćuje da bi otvorila put menstrualnoj krvi.

Bolove izazivaju širenje krvnih sudova, krvni ugrušci i kontrakcije materice. Kontrakcije materice su odgovor na hormon prostaglandin. Kada je u telu visok nivo ovog hormona, nastaju izuzetno snažne kontrakcije krvnih sudova i zaustavlja se protok kiseonika do mišića materice, što izaziva bolove.

Vežbe vam daju mogućnost da se brinete o sebi pre i u danima trajanja menstruacije: otkloniće se uzročnici menstrualnih bolova. Vežbe stimulišu krvotok, balansiraju hormone, sprečavaju stvaranje ugrušaka i omogućuju glatko, bezbolno isticanje krvi. Vežbe podstiču dotok krvi u oblast karlice i kontrolišu karlične mišiće kroz kontrakcije i relaksacije. Redovno vežbanje ublažava grčeve i skraćuje vreme trajanja menstruacije. Istovremeno, nestaje većina simptoma kao i predmenstrualna napetost.

Ublažićete menstrualne grčeve ako nakon "poluvremena" (nakon ovulacije, u drugom delu ciklusa), smanjite so u ishrani. I konzervansi u industrijskim namirnicama sadrže velike količine natrijuma, koji ima svojstvo da zadržava vodu u organizmu. Zato ishrana treba da bude što je više moguće, prirodna. Izbegavajte konzervisanu hranu, testenine, beli hleb, beli šećer, masnoće, meso, suhomesnate proizvode, sireve (naročito tvrde) i čokoladu. Konzumirajte povrće u velikoj količini, i to najbolje bez termičke obrade. Usled toga će organizam izlučiti višak vode, što je veliko rasterećenje za cirkulaciju. Sirova biljna hrana je odličan prirodni diuretik, koji za razliku od diuretika-medikamenanta ne odstranjuje minerale iz organizma.

Izvor:Aviva.co.rs

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Saveti kako da postanete i ostanete fit

Saveti kako da postanete i ostanete fit

Verovatno ste se pitale šta to rade sve one dame koje savršeno izgledaju. Uz malo ...
Sok od limuna za mršavljenje i detoksikaciju!

Sok od limuna za mršavljenje i detoksikaciju!

Ubrzan tempo života, posao, briga o deci, kući, porodici, viđanje sa prijateljima i još milion sitnih obavezica ...
Odgovori na pitanja koja se stidite da postavite

Odgovori na pitanja koja se stidite da postavite

Zašto nemam orgazme? Žena koja nikad nije doživela orgazam ...
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 3°c
min -2°c

Bicikl

Roleri