23
Jul
2011

Pažljivo sa klima uređajem

Pregledano: 3395 puta

Štetni uticaji klima uređaja na zdravlje koji nastaju usled nepravilog korišćenja i neodržavanja.

Klima uređaji su postali nezaobilazno sredstvo rashlađivanja tokom vrelih letnjih dana. U stanu, kući, na poslu, u prodavnicama, automobilima... Gotovo da ne postoji mesto gde ih nema. Međutim, nepravilno korišćenje može štetno uticati na zdravlje. Na šta treba obratiti pažnju?

 


RAZLIKA U TEMPERATURI NE VEĆA OD 6 STEPENI! Kada su velike vrućine, dolazimo u iskušenje da klima uređaj podesimo da rashladi prostor na oko, na primer, 20 stepeni. Stignemo sa vrelog betona u stan i jedva čekamo da se osvežimo, pa neracionalno smanjujemo temperaturu, što itekako može uticati na zdravlje. Zbog velike razlike u temperaturi, dolazi do naglog sužavanja krvnih sudova što može dovesti i do veoma ozbiljnih posledica. Isto tako, ako sa previše niske temperature izađemo na ulicu gde je i do 15 stepeni toplije, šanse za toplotni udar se drastično povećavaju. Razlika između temperature gde je uključen klima uređaj i spoljašnje temperature ne sme biti veća od 6 stepeni. Ovo mnogima deluje smešno i reći će da im onda klima uređaj i ne treba, ali to je jedini način da se zaštiti zdravlje. Da ponovimo, u zavisnosti od Vašeg opšteg zdravlja, posledice mogu biti ozbiljne, a ne samo prehlade, glavobolje, malaskalost, curenje nosa isl.

 


klima 1MESTO POSTAVLJANJA. Sledeće gde mnogi greše kada je u pitanju klima uređaj je mesto postavljanja. Nikako ne smeju biti postavljene tako da direktno duvaju hladan vazduh na ljude. Obično idu uza zid, ali tako da ne usmeravaju hladan vazduh direktno na mesto gde se obično sedi, na krevet i slično. Svakako je najbolje poslušati savete stručnjaka koji ugrađuju ove uređaje.

 


SNAGA I VELIČINA UREĐAJA. Savete stručnjaka treba poslušati i kada je u pitanju snaga i veličina klima uređaja. Ako imate mali stan, ne treba vam najveći i najjači, koji bi od tog prostora napravio frižider. Mora biti primeren veličini prostora i broju ljudi koji tu žive.

 

REDOVNO ODRŽAVANJE. Ako klima uređaj ne održavate redovno ili imate nekvalitetan aparat, u njemu se može zadržavati buđ, spore gljiva, insekti, prašina isl. Tada vaš uređaj postaje idealna podloga za razvijanje mikroorganizama, koji mogu dovesti do raznih infekcija, alergijskih reakcija, oboljenja respiratornog sistema i glavobolja. Zbog toga je neophodno redovno održavanje. Jednom godišnje potrebno je uraditi servis koji podrazumeva kontrolu čitavog uređaja, čišćenje i dezinfekciju uređaja i filtera, kao i kontrolu i dopunu gasa (freona).

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Prevencija i lečenje ponavljanih infekcija mokraćnih puteva

Prevencija i lečenje ponavljanih infekcija mokraćnih puteva

Ako osoba ima dva ili vise puta infekciju mokraćnih puteva tokom šest meseći ili najmanje tri ...
Tehnologija duhovnog upravljanja

Tehnologija duhovnog upravljanja

Теhnоlоgiје Nоvе Svеsti su duhоvnо–infоrmаciоnе tеhnоlоgiје kоје sе prеnоsе pо Učеnju ...
Sok od limuna za mršavljenje i detoksikaciju!

Sok od limuna za mršavljenje i detoksikaciju!

Ubrzan tempo života, posao, briga o deci, kući, porodici, viđanje sa prijateljima i još milion sitnih obavezica ...
DELL
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • sestri
  • mami
  • partneru
  • drugarici
  • nikome

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 13°c

Roleri

Bicikl