01
Jun
2012

Pet pravila koje treba da prekršite

Pregledano: 2242 puta

Striktno se pridržavate zdravog života, ali dajte ponekad oduška sebi

Bez obzira na to da li slušate mamine savete, preporuke iskusnih prijatelja ili instrukcije vašeg lekara, od kad znate za sebe trudite se da učinite sve što je korisno za vaše zdravlje.  Međutim neke od svih tih korisnih saveta mogu biti uupšteni, zastareli i čak pogrešni.

Ljudi bi želeli da ova pravila o zdravlju budu krajnje jednostavna i da njihovim pridržavanjem dođu do željenog cilja kao sto je prevancija bolesti i najefikasnija terapija.

Evo nekih od pet zdravstvenih “istina” koje treba da ignorišete, kao i savete o tome kako da promenite dosadašnje ponašanje da biste živeli zdravije i duže. Poslušajte:

1 pravilo- naučite da živite sa PMS-om; Iako je menstrualni ciklus neizbežna stvar, predmenstrualne tegobe mogu da se izbegnu i ublaže. Prvo treba da uočite simptome PMS-a kao što su nagle promene raspoloženja, bolne i osetljive dojke, oticanje tela i ovi simptomi se javljaju od sedam do deset dana pre menstrualnog ciklusa. Tada je vreme da shvatite da patite od PMS-a. U tim danima trebalo bi da se izbegavaju namirnice sa visokim sadržajem soli, šećera, kofeina i energetskih napitaka. Uzimajte zdavu hranu i zdrave namirnice koje ce vam ublažiti tegobe. Od sportova izbegavajte napor i iscrpljivanje organizma, već se bavite jogom, plesom, hodanjem, umerenim plivanjem.

2 pravilo- nikada ne zadržavajte bes u sebi; teorija o tome kako je neophodno ispoljiti bes kako bi se organizam oslobodio, odobreno je od nutricionista. Naučnici tvrde da izlivanje besa može ugroziti zdravlje. Ako osetite da vam krv “vri” i da doseže tačku ključenja, bez obzira da li je red u pošti ili vas je možda prijateljica iznervirala, dajte sebi malo vremena i izbrojite do deset. Pokušajte da smirite sami sebe i iznesete svoje argumente smirenim glasom. To će pomoći i vama a i ljudima oko vas.

3 pravilo- ne sledite slepo savete o zdravlju koje mozete pročitati iz novina i časopisa; da biste odredili da li određeni saveti su dobri za vas, prvo pogledajte status stranice “about us” i ako u časopisu nisu navedeni izvori informacija i istraživanja, imate pravi razlog da budete skeptični. U suprotnom ,ako iza nekog teksta o zdravlju i preparatima stoji autor, doktor ili zdravstvena organizacija, onda imate razlog da verujete podacima.

4 pravilo- nije istina da žena moze da zatrudni samo tokom sredinom ciklusa; istina je da je period ovulacije i pet dana pre nje, najplodniji termin dana. Broj začeća i broj plodnih dana, variraju od žene do žene. Ovaj podatak znači da je ovulacija individualna pojava i da se ne odigrava uvek 14-tog dana.

5 pravilo-izbegavajte masnu hranu; čuli ste kako su određene vrste masnoća važne za funkcionisanje organizma. Za održavanje osnovnih funkcija  organizma, svakodnevno je neophodno uneti 10 g masnoća. Naravno, najvažniji je pravilan izbor masnoća kao što su masnoće iz maslinovog ulja, kikirikiju i avokadu. Druga grupa, zdravih masnoća su one iz suncokretovog, susamovog ulja i jezgrastog voća. Treća i neizostavna grupa dobrih masnoća su  omega 6-masne kiseline i omega 3-masne kiseline. Sve one se nalaze u lososu, pastrmci,tuni, ali i orasima i lanenom ulju.

Dakle, ovo su zdavi i provereni saveti koji se svakako treba pridržavati. Ali nekada, dajte sebi malo oduška, zanemarite ponekada pravila i prekršite neko od ovih, barem jednom mesečno. Pa živo ste biće, zar ne?

Sandra Crnogorac

Čekamo da Sandra Crnogorac napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

HRANA ZA DUŠU – VAŠA DNEVNA DOZA INSPIRACIJE!

HRANA ZA DUŠU – VAŠA DNEVNA DOZA INSPIRACIJE!

Beograd, 05. decembar 2011. - ...
Tajne mršavih žena

Tajne mršavih žena

Pitate se kako neke žene uspevaju da uvek budu mršave i vitke? Razlog nije uvek u genima, već i ...
Topla kupka- drugo ime za raj

Topla kupka- drugo ime za raj

Topla kupka s mirišljavom penom ne samo da vas može psihički opustiti, već na ...
KINA
5971,oo
prava cena : 7165.2,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Kozmetika
  • Knjiga
  • Keš
  • Bilo šta
  • Cveće

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 16°c

Bicikl

Roleri