Postovala: Nataša Ilić
24
Oct
2012

Pet simptoma koje ne smete ignorisati

Pregledano: 5380 puta

Kada telo počne da komunicira sa vama pomoću bola i suptilnih simptoma, obavezno morate da obratite pažnju na to i da delujete

Mnogi ljudi svakodnevno ignorišu ispucale usne, bol u ramenima, promene na desnima, bol u stopalu i žmarce u butinama, jer smatraju da to nije ništa ozbiljno. Da  li je baš tako? Iza pet najčešćih dosadnih boljki kriju se opasne zdravstvene tajne. Nemojte ih ignorisati! ispucale usne

Ispucale usne

Iako se najčešće govori da ispucale usne ukazuju na anemiju, ipak treba posumnjati i na infekcije. Naime, ispucale usne mogu da budu znak gljivične infekcije. Taj problem se rešava vodom. Umesto da usne oblizujete jezikom (to će samo povećati brojnost gljivica!), počnite da pijete veće količine vode. Usnama treba neko vreme da se oporave. Pomognite im i nežnim balsamom za usne. Ako se situacija, ipak, ne popravlja, posavetujte se sa lekarom.

Bol u ramenima ili grudima

Često se čuje da tu vrste bola izaziva bolesno srce ili jaka gorušica. Uzrok može da bude i nešto drugo – kamenje u žuči. Tada dolazi do reflektovanja bola koja se javlja u ramenima ili grudima, pa ju je teško povezati sa žuči. Problem se češće javlja kod žena nego kod muškaraca i to zbog hormona koji pospešuju nastanak tih tegoba. Pokušajte da delujete preventivno i promenite način ishrane. Neka vaš jelovnik obiluje vlaknima, voćem i povrćem. Izbegavajte sve što je masno, a crveno meso jedite što ređe.

zdravi desniTamnocrvene desni

Otečene i tamnocrvene desni su znak paradentoze koja nastaje zbog pušenja, hormonskih poremećaja, loše higijene i stresa. Tamnocrvene desni mogu da budu znak da nesvesno, najčešće tokom noći, stiskate zube i škripite zubima. To izaziva pritisak na desni, pa dolazi do promena. Nastojite da vodite računa da to ne radite u svesnom stanju, a za konkretnije korake posavetujte se sa svojim stomatologom.

Bol koja peče u stopalu

Ako osećate bol u stopalu, najčešće između trećeg i četvrtog prsta, možda je reč o Mortonovom neuromu. Reč je o promenama na malom živcu koji prolazi ispod ligamenta i koji spaja dve kosti na stopalu. Ta bol se češće javlja kod žena i to zbog visokih štikli. Šta učiniti? Najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom. Ako se problem nije pogoršao, stanje ćete smiriti udobnom obućom sa niskom petom i ortopedskim ulošcima. Ako je situacija ozbiljnija, lekar će preporučiti dalje korake.

Žmarci u butinama

Ako ponekad osećate blage žmarce u butinama, razmislite o svojoj odeći i obući. Naime, takva bol je najčešće rezultat uskih farmerki i ostale tesne odeće. Dobar saveznik su joj i visoke štikle. Do toga dolazi zbog iritacije živaca. Iako bol ne mora da bude strašna, vremenom se može pogoršati. Kako biste to izbegli, birajte udobniju odeću. Ako se već ne možete odreći uskih farmerki, onda birajte one sa elastinom – one će prouzrokovati manje štete.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
1
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Ovako stres utiče na vaš izgled

Ovako stres utiče na vaš izgled

Veliki stres i te kako utiče na fizički izgled i zdravlje, a posledice su vidljive na prvi ...
Sok od limuna za mršavljenje i detoksikaciju!

Sok od limuna za mršavljenje i detoksikaciju!

Ubrzan tempo života, posao, briga o deci, kući, porodici, viđanje sa prijateljima i još milion sitnih obavezica ...
Sprečite postletnju depresiju

Sprečite postletnju depresiju

Leto je mnogima omiljeno godišnje doba. Ljubitelji leta bi želeli da ono traje ...
XWAVE
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • mlekom za telo
  • kremom, mlekom, gelom protiv celulita
  • samo sapunom i vodom
  • imam jednu klasičnu kremu i za lice i za telo
  • redovnim tretmanima u salonima + odgovor pod 2

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -3°c
min -6°c

Roleri

Bicikl