Postovala: Nataša Ilić
24
Oct
2012

Pet simptoma koje ne smete ignorisati

Pregledano: 5475 puta

Kada telo počne da komunicira sa vama pomoću bola i suptilnih simptoma, obavezno morate da obratite pažnju na to i da delujete

Mnogi ljudi svakodnevno ignorišu ispucale usne, bol u ramenima, promene na desnima, bol u stopalu i žmarce u butinama, jer smatraju da to nije ništa ozbiljno. Da  li je baš tako? Iza pet najčešćih dosadnih boljki kriju se opasne zdravstvene tajne. Nemojte ih ignorisati! ispucale usne

Ispucale usne

Iako se najčešće govori da ispucale usne ukazuju na anemiju, ipak treba posumnjati i na infekcije. Naime, ispucale usne mogu da budu znak gljivične infekcije. Taj problem se rešava vodom. Umesto da usne oblizujete jezikom (to će samo povećati brojnost gljivica!), počnite da pijete veće količine vode. Usnama treba neko vreme da se oporave. Pomognite im i nežnim balsamom za usne. Ako se situacija, ipak, ne popravlja, posavetujte se sa lekarom.

Bol u ramenima ili grudima

Često se čuje da tu vrste bola izaziva bolesno srce ili jaka gorušica. Uzrok može da bude i nešto drugo – kamenje u žuči. Tada dolazi do reflektovanja bola koja se javlja u ramenima ili grudima, pa ju je teško povezati sa žuči. Problem se češće javlja kod žena nego kod muškaraca i to zbog hormona koji pospešuju nastanak tih tegoba. Pokušajte da delujete preventivno i promenite način ishrane. Neka vaš jelovnik obiluje vlaknima, voćem i povrćem. Izbegavajte sve što je masno, a crveno meso jedite što ređe.

zdravi desniTamnocrvene desni

Otečene i tamnocrvene desni su znak paradentoze koja nastaje zbog pušenja, hormonskih poremećaja, loše higijene i stresa. Tamnocrvene desni mogu da budu znak da nesvesno, najčešće tokom noći, stiskate zube i škripite zubima. To izaziva pritisak na desni, pa dolazi do promena. Nastojite da vodite računa da to ne radite u svesnom stanju, a za konkretnije korake posavetujte se sa svojim stomatologom.

Bol koja peče u stopalu

Ako osećate bol u stopalu, najčešće između trećeg i četvrtog prsta, možda je reč o Mortonovom neuromu. Reč je o promenama na malom živcu koji prolazi ispod ligamenta i koji spaja dve kosti na stopalu. Ta bol se češće javlja kod žena i to zbog visokih štikli. Šta učiniti? Najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom. Ako se problem nije pogoršao, stanje ćete smiriti udobnom obućom sa niskom petom i ortopedskim ulošcima. Ako je situacija ozbiljnija, lekar će preporučiti dalje korake.

Žmarci u butinama

Ako ponekad osećate blage žmarce u butinama, razmislite o svojoj odeći i obući. Naime, takva bol je najčešće rezultat uskih farmerki i ostale tesne odeće. Dobar saveznik su joj i visoke štikle. Do toga dolazi zbog iritacije živaca. Iako bol ne mora da bude strašna, vremenom se može pogoršati. Kako biste to izbegli, birajte udobniju odeću. Ako se već ne možete odreći uskih farmerki, onda birajte one sa elastinom – one će prouzrokovati manje štete.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
1
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Koliko ste u formi?

Koliko ste u formi?

Rešili ste da končno počnete sa vežbanjem, ono vam je već godinama sastavni deo života ili ...
Vrste aerobika

Vrste aerobika

Fitnes centri nude mnogo različitih programa za vežbanje, više nego ikad. Jedva si se ...
Kako ublažiti prolećnu alergiju

Kako ublažiti prolećnu alergiju

Napokon je nastupio onaj period u godini kada možemo da odložimo debele džempere, kapute, rukavice i ...
HP
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Grčka
  • Crna Gora
  • Turska
  • Lavor i kada
  • Neka od egzotičnih destinacija(i svi vas mrzimo zbog toga)

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 25°c
min 14°c

Roleri

Bicikl