Postovala: Senka Ivetić
19
Nov
2012

Plivanje je lek za dušu i telo

Pregledano: 10119 puta

Plivanje povećava i jača mišiće srca, stabilizuje krvni pritisak, snabdeva srce i pluća kiseonikom. Pored toga, deluje opuštajuće na nervni sistem, poboljšava pokretljivost zglobova i kordinaciju rada ruku i nogu.

U toku plivanja aktivira se većina mišicnih grupa što vam pruža kvalitetan aerobni trening.  Plivanje se smatra jednim od najtemeljnijih oblika vežbanja: osnažuje mišiće celog tela, podiže vitalnost i jača kardiovaskularni sastav. Plivanje predstavlja i odličnu aktivnost za jačanje kardiorespiratornog sistema. U istraživanju u koje su bili uključeni muškarci i žene srednjih godina koji su se, radi istraživanja, bavili plivanjem 12 nedelja - zabeleženo je povećanje u kapacitetu pluća za čak 10%. Takođe je zabeležen i zavidni napredak u jačini zamaha (protoka količine krvi pri svakom zamahu, što pokazuje jačinu srca), i to za čak 18%.  Takođe, tenirate ruke, ramena, noge, leđa, grudni koš, zadnjicu, a uz sve to usporavate proces starenja. Iako će plivanje učiniti da sačuvate mladost ili ćete se tako osećati,  plivanje je aktivnost koju mogu upražnjavati svi, bez obzira na godine.

plivanje

Prednost plivanja, u odnosu na druge fizičke aktivnosti, leži i u činjenici da se plivanjem sagoreva izuzetno puno kalorija. Raspon se kreće od 500 do 650 po satu, u zavisnosti od toga koliko umešno i efikasno plivate. Jedno od najranijih i verovatno najproduktivnijih istraživanja o plivanju i potrošnji kalorija - pokazalo je da se plivanjem, bez obzira na vrstu zamaha, sagoreva 89% kalorija kao za vreme trčanja i još 97% kalorija kao za vreme vožnje bicikla, kada se uzme u obzir isti vremenski period. To u prevodu znači da se prilikom plivanja sagoreva svega 11% kalorija manje nego trčanjem, ali i svega 3% kalorija manje nego vožnjom bicikla.

Takođe, treba imati na umu da potrošnja kalorija zavisi od intenziteta vežbanja, tako da je moguće sagoreti više kalorija tokom plivanja nego tokom trčanja, za isti vremenski period, ali pod uslovom da malo pojačate intenzitet plivanja. Pored toga što plivanje pozitivno utiče na smanjenje suvišnih kilograma, dokazano je da smanjuje i celulit. Rezultate svog rada i treniranja u vodi vrlo lako ćete primetiti za veoma kratko vreme, a pre svega toga osetićete promenu i olakšanje u svakodnevnom životu. Poznato je da voda ima sposobnost da sakuplja negativnu energiju, pa je ovo savršeno rešenje da se oslobodite stresa i napetosti.

plivanje

Na američkom institutu u Seattleu otkriveno je da žene koje plivaju pet puta nedeljno mogu za 20% posto smanjiti rizik od raka dojke.

Plivanje je od velike pomoći i može poslužiti i kao terapija kod izvesnih povreda (kičma, vrat, donji ekstremiteti). Upravo se zbog toga profesionalnim sportistima plivanje preporučuje kao terapija posle zadobijenih povreda. Tajna plivanja je u tome što otpor koji nam pruža voda tera naše mišiće da još više rade, a pri tom ne zahteva preterano naprezanje ni otpor sa kojim se susrećemo prilikom vežbanja na čvrstom tlu.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Aqua Maris-preparati na bazi morske vode

Aqua Maris-preparati na bazi morske vode

Kompanija Jadran Galenski Laboratorij (JGL) predstavila ...
Plivanje je lek za dušu i telo

Plivanje je lek za dušu i telo

U toku plivanja aktivira se većina mišicnih grupa što vam pruža kvalitetan aerobni ...
Koliko ste u formi?

Koliko ste u formi?

Rešili ste da končno počnete sa vežbanjem, ono vam je već godinama sastavni deo života ili ...
SANDISK
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Može ali jako retko
  • Nema šanse, potpisujem
  • Može, sve zavisi od partnera
  • Naravno da može, ako oboje to žele zašto ne bi opstala
  • Ne znam, nisam imala takva iskustva

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 24°c
min 11°c

Bicikl

Roleri