Postovala: Senka Ivetić
01
Oct
2012

Pobedite besane noći

Pregledano: 3302 puta

Budite li se umorni i neispavani? Taj neprijatan osećaj vas prati ceo dan? Možda patite od poremećaja spavanja. Morate znati da osećaj pospanosti, težina u nogama i očnim kapcima koji osećate tokom celog dana, nije normalna pojava

Budite li se umorni i neispavani? Taj neprijatan osećaj vas prati ceo dan? Možda patite od poremećaja spavanja. Morate znati da osećaj pospanosti, težina u nogama i očnim kapcima koji osećate tokom celog dana, nije normalna pojava, i činjenica da se neko stalno tako oseća ne znači da je to stanje u redu.

Normalno stanje podrazumeva da se posle buđenja osećate odmorno i da se taj osećaj zadrži tokom celog dana. Neki od simptima poremećaja sna jeste osećaj umora nakon prespavanih sedam do osam sati, odsustvo koncentracije u toku radnih obaveza ili neprijatan osećaj trnjenja u nogama, ili pak grčeva, kada krenete na spavanje. Pored toga, poremećaj sna se ogleda i u hrkanju ili nemirnom snu.

Nesanica

Za zdravlje čoveka nije neophodan samo određeni broj sati, već je bitno i kakav je kvalitet sna.  Ukoliko nemate zdrav san, može doći do ozbiljnih zdravstvenih poremećaja. Poremećaj sna javlja se usled loših životnih navika, kao što su konzumitanje duvana, alkohola, velikih količina kofeina, intenzivno vežbanje ili konzumiranje velikih obroka pred spavanje. Tu su takođe umor ili psihološki stresovi koji dovode do otežanog uspavljivanja, poput rokova na poslu, ispiti, bračni konflikti ili poslovne krize.

Najčešći poremećaj spavanja je nesanica ili insomnija.

Simptomi nesanice su pospanost, umor, poremećaj koncentracije i pažnje, bolovi u mišićima, depresija i stanje preterane osetljivosti poput napetosti, zabrinutosti i nervoze. Često se dešava da ne možete zaspati uveče, ali zato vas uhvati san ispred televizora, za vreme gledanja filma, čitanja, pa čak i za vreme vožnje- onda je verovatno da bolujete od nesanice. Mnogi ljudi pate od privremene nesanice koja traje nekoliko dana ili nedelja. Uzroci takve nesanice su uobičajne životne situacije poput stresnog događaja, smotivnog stresa, bolesti, ili poremećaja dnevnog rasporeda. Takva nesanica obično nestane kada nestane i njen uzrok.

Nesanica

Evo i nekoliko saveta koji će vam pomoći da poboljšate svoj san.

Eliminišite „plavo svetlo“ u svojoj spavaćoj sobi. Nesanicu podstiču mali detalji modernog života kao što su plavi sjaj koji potiče iz mobilnog telefona ili digitalnog časovnika. Savet stručnjaka je da ugasite televizor, račinar i sve ostale izvore svetlosti pred odlazak na spavanje.

Izbegavajte popodnevnu dremku. Svako „odmaranje očiju“ koje traje duže od dvadesetak minuta, može poremetiti vaše noćno, kvalitetno spavanje. Zato, kada popodne osetite da vam se prispavalo, otidite u šetnju, popijte času ledene vode ili pozovite prijatelje.

Nesanica

Sklonite satove iz vidnog polja. Kada se u toku noći probudite i slučajno pogledate sat ako je u vašem vidokrugu, momentalno pomišljate koliko vam je vremena još ostalo do ustajanja i početka radnog dana. Predlažemo da budilnik stavite u fioku komode pored kreveta, ili na mesto koje vam neće ometati san.

Držite vrat u neutralnom položaju. Vrlo je važno u kom položaju spavate. Ako se probudite sa pritiskom i težinom u vratu, kriv je jastuk. Jastuk treba da bude prave veličine i da vam podržava vrat u prirodnom položaju. Za one koji spavaju na boku, nos treba da bude u ravni sa sredinom tela, dok se spavanje na stomaku ne preporučije zato što izvrće vrat.

Nesanica

Neka vam spavaća soba služi samo za spavanje. Izbegavajte da radite u spavaćoj sobi, jedete, gledate TV ili telefonirate. Spavaća soba treba da vas asocira na mir, relaksaciju i spavanje.

Aktivirajte svoj prirodni sat. Pokušajte da se svakoga dana budite u isto vreme. Vremenom, vaš organizam će se navići na takvu satnicu i nakon toga vam budilnik neće biti ni potreban. Takođe, mnogo lakše ćete uveče utonuti u san.

Ne unosite tečnosti dva sata pre spavanja. Ponekad je vrlo teško ponovo zaspati ako vas probudi potreba za toaletom. Jako svetlo u kupatilu ili hladane pločice pod nogama, mogu vam potremetiti san. Zato, tretirajte sebe kao dete i imaćete zdrav san.

Nesanica

Postepeno smanjujte svetlo. Sat- dva pre spavanje, smanjujte količinu svetlosti u prostorijama. Potrebno je neko vreme da ugasite svu emotivnu i intelektualnu buku dana. Gašenje svetala signalizira vašem mozgu da počne da proizvodi melatonin, hormon koji vas vodi u san.

Neutrališite buku. Kaplje slavina, laje pas i kašalj deteta, može značajno ometati san. Pogotovo roditelji koji su prošli kroz ustajanje noću zbog bebe, preosetljivi su na bilo kakvu buku tokom spavanja. Može vam pomoći, takozvani „ beli šum“. To je zvuk ventilatora, klima uređaja ili pak aparati koji proizvode takve zvuke i mogu se kupiti.

Nesanica

Oslobodite um pre spavanja. Predlažemo čitanje knjige, meditaciju, vežbe disanja ili toplu kupku. Još jedna zanimljiva stvar koja vas može opustiti pred spavanje je pravljenje liste svih vaših problema. Naime, napišite sve probleme koje imate, vaš plan kako ćete to rešiti i vremenski rok u kom ćete to uraditi. To će vam uliti sigurnost i podsticaj za sledeci dan i mirniji san.

Ovi saveti primenljivi su ako se radi o prolaznoj nesanici. Ako taj problem imate duže od mesec dana, javite se svom lekaru. Često je nesanica samo jedan od simptoma osnovnog problema. Depresija je jedna od mogućih problema koji izaziva nesanicu, ali postoje i mnoga druga medicinska stanja. Hronična nesanica zahteva pažnju lekara i stručnu negu.

Nesanica

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Suze nas leče?

Suze nas leče?

Postoji ona izreka: "Ko ne plače, živi kraće", i čini se da je statistika podržava. Naime, klasičan primer ...
Kako ublažiti prolećnu alergiju

Kako ublažiti prolećnu alergiju

Napokon je nastupio onaj period u godini kada možemo da odložimo debele džempere, kapute, rukavice i ...
Sve je lakše u paru!

Sve je lakše u paru!

Istraživanje koje je sproveo Risrč Trajengl Institut iz Severne Karoline, SAD pokazalo je da će ...
XWAVE
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Jednom nedeljno
  • Svakih par dana
  • Jednom mesečno
  • Samo za posebne prilike
  • Ne posećujem

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 30°c
min 14°c

Bicikl

Roleri