Postovala: Filip Pejovic
03
Jul
2013

Prečišćavanje vode reverznom osmozom

Pregledano: 653 puta

Prečišćavanje vode pre upotrebe danas je gotovo neizbežno. Jedan od najrazvijenijih postupaka za prečišćavanje koristi reverznu osmozu.

Prečišćavanje vode pre upotrebe danas je gotovo neizbežno. Jedan od najrazvijenijih postupaka za prečišćavanje koristi reverznu osmozu. Pod reverznom, reverzibilnom ili povratnom osmozom vode podrazumeva se postupak za prečišćavanje vode koji se bazira na membranskoj filtraciji. Poželjno je pre tretmana vode reverznom osmozom izvršiti njeno omekšavanje pomoću sistema koji koriste jonoizmenjivačke smole.

 

Reverzna osmoza daje apsolutno čistu vodu

Preciscavanje vode reverznom osmozom je u ovom trenutku najsavršeniji način za prečišćavanje vode u svetu. Da bi se poboljšao kvalitet vode potrebno je iz nje odstraniti neorganske minerale, soli i ostale nečistoće. Reč je o procesu koji omogućava da se iz vode odstrane i najsitnije čestice. To je postupak koji od vode različitog stepena zagađenja može napraviti apsolutno čistu vodu. Na taj način se dobija visoko kvalitetna voda po svim standardima.

 

Kako funkcionišu osmotske membrane za reverznu osmozu?

Voda na membranu dolazi pod pritiskom koji davodi do prolaska molekula kroz membranu. U ovim sistemima koristi se osmotska polupropustljiva membrana kod koje su pore toliko sitne da propuštaju samo molekule čiste vode. Otvor na polupropustljivoj membrani je manji čak i od veličine najmanje bakterija i virusa, tako da je i u mikrobiološkom smislu voda koja se dobija prečišćavanjem putem reverzne osmoze potpuno čista. Membrana neće dozvoliti prolazak nečistoća, one će ostati sa druge strane membrane i iz sistema će izaći u vidu tehničke, otpadne vode.

 

Gde se sve koristi voda prečišćena na ovaj način?

Na prvom mestu nalazi primenu kao voda za piće u domaćinstvima. Može se piti svakodnevno u neograničenim količinama. U prehrambenoj industriji prisustvo nečistića u vodi koja se koristi pri proizvodnji različitih proizvoda može imati nepovoljan efekat. Iz tog razloga prečišćavanje vode u toj industrijskoj grani je neizbežno i reverzna osmoza je upravo tu našla široku primenu. Ovako čista voda može se koristiti i u medicinskim laboratorijama, hemijskoj industriji, ugostiteljstvu, industriji automobila, vojnoj industriji

Filip Pejovic

Čekamo da Filip Pejovic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Koliko ste u formi?

Koliko ste u formi?

Rešili ste da končno počnete sa vežbanjem, ono vam je već godinama sastavni deo života ili ...
Znate li šta je anksioznost?

Znate li šta je anksioznost?

Anksioznost predstavlja najčescu bolest današnjice, stres je glavni ...
Da li održavate svoju četkicu za zube?

Da li održavate svoju četkicu za zube?

Stomatolozi preporučuju redovno čišćenje i menjanje četkica svaka tri do četiri meseca, ali ...
KINA
10920,oo
prava cena : 13104,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 4°c
min 2°c

Bicikl

Roleri