Postovala: Senka Ivetić
20
Jun
2014

Razlozi za hroničan umor, ali i rešenja!

Pregledano: 2638 puta

Već duže vreme ležete umorni, ustajete umorni i taj osećaj je postao hroničan? Evo nekoliko mogućnosti kako da rešite taj problem!

Jutros ste se opet jedva digli іz kreveta? Odmorili ste se i naspavali, a osećate se i dalje umorno? Iako vam se čini dа imate dovoljno sna, vaša neispavanost је već prerasla u hroničnі poremećaj, a osećaj iscrpljenosti, tromosti і nedostatak energije prate νаѕ mesecima.

Verojatno vam vaše telo šalje alarm, koji nikako ne biste trebali ignorisati. Pročitajte koji su najčešći razlozi umora i kako ih sprečiti ili lečiti.

Svi već jako dobro znamo da je preporučeno piti do dve litre vode dnevno. Jeste li znali da vam nedostatak tečnosti uzrokuje glavobolje, promene raspoloženja i umor? To su nuspojave koje šalje mozak, a upozoravaju telo na dehidraciju.

Ako ne volite čistu vodu, pomešajte je sa isceđenim narančinim ili limunovim sokom. Neka vam bočica ili čaša s vodom uvek bude pri ruci i otpijte gutljaj bez obzira osećate li žeđ ili ne.

umor

Vitamin B12 osim što je zadužen za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, zadužen je i za rad neurona odnosno ćelija koje dovode kiseonik u mozak.

Da biste nadoknadili ovaj vitamin, potrebno je uvrstiti u ishranu namirnice životinjskog porekla, kao što su jetra, jaja, riba, meso, bubrezi, mlečni proizvodi, pogotovo sir, obogaćene žitarice i pivski kvasac.

Većina žena već zna da manjak gvožđa, odnosno anemija, uzrokuje pojačan umor i malaksalost, ali jeste li znali da jednak učinak ima i višak gvožđa? Kako bi se telo rešilo viška gvožđa, koristite sve vitamine i minerale, ostavljajući vrlo malo za normalan rad. Kako biste bili sigurni da unosite potrebnu količinu gvpžđa u organizam, posavetujte se s lekarom i prekontrolišite krvnu sliku.

Nećete pogrešiti obogatite li svoju svakodnevnu prehranu namirnicama koje su bogate gvožđem, ali i sadrže dovoljno vitamina C koji pomaže u razgradnji gvožđa. To su namirnice životinjskog porekla, povrće poput cvekle, mahunarki i orašasti plodovi.

umor

Nedovoljno kretanja dovodi do umora, koji prelazi u hronični umor. Radni dan donosi dosta stresa koji nosite s posla kući. Stres je negativna energija koje se treba rešiti. Rezultat toga je iscrpljeno i preopterećeno telo i njegova nuspojava je umor.

Ako sedite ispred televizora ili računara, negativne energije se nećete rešiti. Aktivirajte se! Prošetajte parkom, upišite se na neki kurs ili vežbanje. Bilo kakva aktivnost je dobro došla.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

EFIKASNO I JEFTINO: Napravite sami prirodni antibiotik!

EFIKASNO I JEFTINO: Napravite sami prirodni antibiotik!

Sastojci: - 1 čen belog luka - 2 kašike meda - 2 kašike sveže ...
Plivanje je lek za dušu i telo

Plivanje je lek za dušu i telo

U toku plivanja aktivira se većina mišicnih grupa što vam pruža kvalitetan aerobni ...
Suze nas leče?

Suze nas leče?

Postoji ona izreka: "Ko ne plače, živi kraće", i čini se da je statistika podržava. Naime, klasičan primer ...
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 11°c

Bicikl

Roleri