Postovala: Nataša Ilić
23
Aug
2012

Sprečite postletnju depresiju

Pregledano: 7260 puta

Način da se izborite sa tugom što odlazi leto

Leto je mnogima omiljeno godišnje doba. Ljubitelji leta bi želeli da ono traje što duže. Sunčani i dugi dani i tople letnje noći su razlog zašto se voli ovo godišnje doba. Tada se putuje, provodi vreme napolju, ide na plažu, pripremaju se piknici i roštilji u prirodi, sedi se do kasno u noć na balkonu, terasi ili u bašti, rano se budi i uživa sa što manje odeće i šminke. Kako se leto bliži kraju, a posebno dolaskom septembra i prvih jesenjih kiša, mnogi počinju da se osećaju bezvoljno i deprimirano.
Ovo su saveti kako da izbegnate ili bar olakšate vreme postletnje depresije.

Izvadite stvari iz kofera

Putovanja jesu zabavna, ali sve stvari su natrpane u nekoliko kofera ili po putnim torbama. Kod kuće su sve stvari lepo složene po ormarima i pri ruci su sve one sitnice koje su znaju da vam nedostaju na putovanjima.

Postavite fotografije sa letovanja slika leta

Mnogo lepih uspomena je ono što donosite kući sa godišnjih odmora i putovanja. Fotografije podsećaju na bezbrižno vreme odmora, zabave i druženja. Postavite fotografije sa letovanja kao pozadinu svog računara, uramite najlepše slike i stavite ih na vidna mesta u stanu tako da vas i u hladnim danima podsećaju na leto.

Idite na omiljeno mesto u gradu

Ako niste duže vreme bili u gradu, sigurno vam nedostaju omiljena mesta poput kafića, restorana, parka ili nekog drugog mesta koje za vas ima posebno značenje. Posetite mesto koje će vas oraspoložiti i podsetiti zašto se kaže da nigde nije lepo kao kod kuće.

Družite se sa prijateljima

Iako je leto pri kraju i vratili ste se sa godišnjeg odmora, to ne znači da ne možete vikende da iskoristite za kratka putovanja u neki velnes centar,  bazen, jezero ili da napravite roštilj na nekom izletištu.  Ako je loše vreme, premestite roštilj u zatvoreni prostor. Najvažnije je dobro društvo i zabava.

Krajem leta većina se vraća sa godišnjih odmora i putovanja, a to je pravo vreme da se nađete sa prijateljima sa kojima se niste družili tokom vrelih meseci.

Vežbajte na otvorenom

Fizička aktivnost oslobađa endorfine koji su zaslužni za dobro raspoloženje. Iako s jeseni dani postaju  sve kraći, što je više moguće vežbajte na otvorenom. Pešačite i iskoristite dnevno svetlo i sunce koje je prirodni lek protiv depresije.

Jedite hranu bogatu vitaminima D i B

Vitamin D se u najvećoj količini dobija od sunca, ali u danima kada ste manje izloženi sunčevoj svetlosti, treba da jedete hranu bogatu ovim vitaminom, na primer ribu (tunjevina, losos, sardine), sok od pomorandže, mleko i jogurt. Nedostatak vitamina B može da stvori umor, stres, depresiju i zato jedite hranu letnja rasprodajabogatu ovim vitaminom, kao i mnogo voća i povrća. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama takođe pomaže u borbi protiv depresije, a može se pronaći u ribi, orašastim plodovima i semenkama.

Iskoristite sniženja

U prodavnice dolaze jesenje kolekcije, a to je najbolje vreme za kupovinu letnjih krpica na sniženjima. Sledeće leto će brzo doći, a nema boljeg osećaja od povoljne kupovine stvari koje će vam sigurno biti potrebne.

Planirajte sledeće putovanje

Leto nije jedino vreme za putovanja. Čak i ako trenutno nemate novaca i mogućnosti za putovanje , počnite da pravite planove za manja putovanja ili sledeći godišnji odmor. Zamislite naredni odmor, sunčevu toplotu na koži, povetarac u kosi i odmah ćete se bolje osećati.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
2
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Tehnologija duhovnog upravljanja

Tehnologija duhovnog upravljanja

Теhnоlоgiје Nоvе Svеsti su duhоvnо–infоrmаciоnе tеhnоlоgiје kоје sе prеnоsе pо Učеnju ...
Tajne mršavih žena

Tajne mršavih žena

Pitate se kako neke žene uspevaju da uvek budu mršave i vitke? Razlog nije uvek u genima, već i ...
Prevencija i lečenje ponavljanih infekcija mokraćnih puteva

Prevencija i lečenje ponavljanih infekcija mokraćnih puteva

Ako osoba ima dva ili vise puta infekciju mokraćnih puteva tokom šest meseći ili najmanje tri ...
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -3°c
min -8°c

Roleri

Bicikl