Postovala: Senka Ivetić
19
Mar
2013

Suze nas leče?

Pregledano: 3950 puta

Ukoliko ste nekad plakale, a sigurno jeste, poznat vam je osećaj olakšanja kad se "dobro isplačete".

Postoji ona izreka: "Ko ne plače, živi kraće", i čini se da je statistika podržava. Naime, klasičan primer ne-plakanja svakako su muškarci (naročito kad ih od malih nogu uče da muško ne sme da plače), a po statistikama, oni žive kraće nego žene. Naravno, reći kako muškarci u proseku žive kraće od žena samo zato što retko plaču bilo bi neozbiljno, plus i netačno. Mnogo je faktora koji utiču na dužinu života. Ipak, istraživanja pokazuju kako plakanje jeste zdravo za organizam. Ono pravo plakanje, ne isforsiran. I ne, ne računa se kada vam krenu suze zato što ljuštite crni luk.

plakanje

Ukoliko ste nekad plakale, a sigurno jeste, poznat vam je osećaj olakšanja kad se "dobro isplačete". Pre toga ste osećale teret, a nakon plakanja ste smirene i osećate se lakše; nekada ste čak, posle plakanja, vrlo brzo ponovo nasmejane. Ovo su osećaji koji su poznati svakoj ženi, ali da li znate šta se zapravo dešava u vašem telu kad plačete i zašto vam plakanje može izazvati osećaj kao da se oslobađate otrova?

plakanje

Usled emocionalnih opterećenja, u našem organizmu nagomilavaju se štetne materije (uglavnom hormoni koji vam pogoršavaju raspoloženje). Suzama se te štetne materije izlučuju iz organizma, tako da, ukoliko se suzdržavate od plakanja, time bukvalno trujete svoje telo - i emotivno i fiziološki. Ispitivanja su pokazala da zadržavanje suza u dužem periodu može dovesti do pojave čira na želucu, povišenog krvnog pritiska, srčanih, bubrežnih i drugih oboljenja (naravno, ako postoje i drugi uslovi za nastanak ovih oboljenja). Kada se dobro isplačete, smanjuje se količina "negativnih hormona" u telu i ponovo se uspostavlja ravnoteža.

plakanje

Zato, slobodno plačite! Ukoliko vam je neprijatno da to činite pred drugima, nađite negde malo privatnosti - ali svakako se, kad god osetite potrebu za tim, dobro isplačite. Ne bi bila loša ideja ni da svoju mušku decu, isto kao i žensku, naučite da je plakanje sasvim u redu i da muško nije ništa manje muško zato što plače kad ga nešto (fizički ili emotivno) boli.

Izvor: zivot.krstarica.com

 

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Pet simptoma koje ne smete ignorisati

Pet simptoma koje ne smete ignorisati

Mnogi ljudi svakodnevno ignorišu ispucale usne, bol u ramenima, promene ...
Trešnje protiv reume, celulita i bora

Trešnje protiv reume, celulita i bora

Ponovo je sezona trešanja. Za bečkog profesora Hademara Bankhofera one su "prirodni lek sa drveta" – jer ...
Znate li ko si poznati vegani?

Znate li ko si poznati vegani?

Kelly Osbourne Kada je rešila da skine kilograme,Kelly Osbourne je unajmila kuvara koji priprema ...
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Bezobzirni su
  • Premalo pokazuju emocije
  • Nema dovoljno vremena za vas
  • Neuredni su
  • Nikada niste na istim talasnim dužinama

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 9°c
min 3°c

Bicikl

Roleri