10
Dec
2012

Sva čuda kestena

Pregledano: 3797 puta

Kesten igra veliku ulogu u kulinarstvu, ali i medicini! Kakve to "radosti" krije ovaj orašasti plod?

Kestenovo drvo je samotnjak i lako uspeva tamo gde druge voćke teško opstaju. Veoma je kvalitetno, cenjeno i dugovečno, može potrajati i do 500 godina. Najstarije drvo kestena na svetu, zvano "Sto konja", svoje mesto pronašlo je na planini Etna i veruje se da je staro između 2000 i 4000 godina. Kesten najviše raste u području južne Evrope i Sredozemlja. Divlji kesten je Karakterističan za jug Balkana, i diči se nazivom "balkanski lepotan".

    kesten

Antropolozi tvrde da je pitomi kesten prvo što je čovek jeo. U prošlosti su ga, kao i mi danas, jeli pečenog i kuvanog, a od mlevenog kestena pravili su napitak koji je služio kao zamena za kafu. Od meda kestena pripremali su medenu rakiju. Jedna legenda čak ističe da je grčka vojska preživljavala na kestenju tokom povlačenja iz Male Azije 401. godine stare ere. 

Glavni sastojak kestena je skrob (oko 44 %), i ima ga dvostruko više nego u krompiru, te je u Kini, Japanu i južnoj Evropi jedna od važnijih namirnica. Neretko se koristi i u obliku brašna za hleb zbog čega je dobio nadimak "Stablo hleba". Uopšte uzev, pitomi kesten je važan i neobičan sastojak u kulinarskoj "umetnosti".

   kesten

Ovi orašasti plodovi u sebi nemaju gluten, a sadrže minerale, vitamine A i C, kao i vitamine B grupe. Obiluje kalijumom i fosforom, ali su se tu "ušuškali" i kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, gvožđe, bakar i mangan. Plod štiti debela kora, pa prilikom kuvanja ne propadaju hranljive vrednosti.

Kesten odlikuje visoka energetska vrednost i niz blagotvornih dejstava, zbog čega se preporučuje deci, sportistima, trudnicama i starijim osobama. Veliki je izvor mononezasićenih masti poput oleinske i palmitinske kiseline. Mononezasićene masti štite zdravlje kardiovaskularnog sistema i pomažu u snižavanju nivoa holesterola. 

Divilji kesten izdašno se koristi u narodnoj medicini: za lečenje proširenih vena i kožnih bolesti, negovanje kose i kože, jačanje organizma, protiv pojave groznice, za sanaciju opekotina od suinčanja, protiv pega na licu...

Dok šetate gradom, uživajući u predivnom mirisu i ukusu pečenog kestenja, koji je neizbežan u ovim hladnim danima, setite se zahvalnih svojstava ovog neobičnog ploda!

   kesten

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Pravila vitke inije

Pravila vitke inije

Poznati američki nutricionisti i ostali stručnjaci iz oblasti zdravlja i fitnesa napravili su za ...
Blagotvorna dejstva zelenog čaja

Blagotvorna dejstva zelenog čaja

U Kini je u upotrebi više od 5000 godina, a poznata je i stara kineska poslovica da je “bolje 3 dana bez ...
Sve je lakše u paru!

Sve je lakše u paru!

Istraživanje koje je sproveo Risrč Trajengl Institut iz Severne Karoline, SAD pokazalo je da će ...
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Kozmetika
  • Knjiga
  • Keš
  • Bilo šta
  • Cveće

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 14°c

Bicikl

Roleri