Postovala: Nataša Ilić
14
May
2013

Sve je lakše u paru!

Pregledano: 3298 puta

Najbolji rezultati u zajedničkoj dijeti postižu se kad oboje imaju isti cilj - da smršaju

Istraživanje koje je sproveo Risrč Trajengl Institut iz Severne Karoline, SAD pokazalo je da će dijeta biti učinkovitija, ako se drži sa partnerom ili drugom bliskom osobom. Posle šest meseci, parovi koji su učestvovali u istraživanju smršali su za 5,32 odsto više od pojedinaca koji su bili na istoj dijeti.

Posle još šest meseci, učinci su porasli za 5,34 odsto. To je jasan pokazatelj da se partneri međusobno podstiču, kontrolišu i takmiče na zdrav način. Pojedinac koji samostalno drži dijetu zavisi od sopstvene motivacije i discipline. A to ponekad nije dovoljno.

Zajedničkim ciljem do rezultata

zajednicka dijeta

Najbolji rezultati u zajedničkoj dijeti ili vežbanju se postižu ako partneri imaju slične potrebe, odnosno, ako oboje žele da smršaju. Kad je ta potreba prisutna samo kod jednog partnera, drugi treba da mu pomogne i da ga prati u vežbanju ili u dijeti. Ako vežbate sa planom da smršate, to će ti biti lakše postići u paru. Vežbanje u paru ili u društvu prijatelja daće vam disciplinu i podstaći na takmičenje, jer nećete želeti da zaostajete u broju trbušnjaka ili pretrčanoj razdaljini od svog sportskog partnera. Vežbanje u društvu omogućava svakom vežbaču i da izvodi širu paletu vežbi, jer jedno drugom možete poslužiti kao telesni oslonac kod izvesnih poduhvata.

I vežbanje je lakše u paru

vezbanje u paru

Kad ljudi vežbaju zajedno, vežba ima pozitivan emotivni učinak na sve koji u njoj učestvuju. Bilo da je reč o ljubavnicima ili o prijateljima, prilikom vežbanja se jača osećaj povezanosti, saradnje i zajedničke strasti. A kad se tu doda i lučenje hormona sreće, endorfina svi prisutni će imati asocijaciju ne samo na vežbanje, nego i na osobe koje su bile u njihovom  društvu. Sve to će pomoći da veza ili prijateljstvo postanu čvršći. Možda se vi i vaš partner nećete lako uskladiti, jer jedan voli trčanje na traci, a drugi jogu ili dizanje tegova.

pozitivni ucinci zajednickog vezbanja i dijete

Ali neka vas motiviše misao da vas te zajedničke aktivnosti mogu zbližiti. Istraživanja su pokazala da 94 odsto parova istraje u svom programu fitnesa ako vežba zajedno. Dogovor za odlazak na vežbanje pomoći će vam da ustanete kad budilnik zazvoni, umesto da još malo odspavate. Osim toga, međusobnim podsticanjem da se pokrenete i pođete na vežbanje unećete dinamiku u svakodnevnu rutinu. Ako nemate partnera, dogovorite se sa prijateljicom ili sa više njih. Vreme koje ste provodile na sportskom terenu više neće biti ispunjeno samotnim vežbanjem, već će postati vreme prijatnog druženja.

 

Izvor: zdravakrava.hr

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Zauvek ostati mlad? Moguće je!

Zauvek ostati mlad? Moguće je!

Starenjeje neminovni proces u životu, koji nekada, zbog nebrige i nezdravog načina života, te ...
Fizička aktivnost pospešuje rad mozga

Fizička aktivnost pospešuje rad mozga

1. Stimuliše rast mozga Starenjem, pojava novih moždanih ćelija se usporava i mozak i ...
Kako Ema Stoun održava liniju?

Kako Ema Stoun održava liniju?

Glumica Ema Stoun se ne odriče ukusnih zalogaja, iako je pobornica ...
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Grčka
  • Crna Gora
  • Turska
  • Lavor i kada
  • Neka od egzotičnih destinacija(i svi vas mrzimo zbog toga)

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 0°c
min -1°c

Roleri

Bicikl