Postovala: Senka Ivetić
08
Nov
2012

Topla kupka- drugo ime za raj

Pregledano: 21417 puta

Topla kupka s mirišljavom penom ne samo da vas može psihički opustiti, već na neverovatne načine doprinosi vašem opštem zdravlju.

Topla kupka s mirišljavom penom ne samo da vas može psihički opustiti, već na neverovatne načine doprinosi vašem opštem zdravlju.

Svako koje maker jednom doživeo ovakav način relaksacije, redovno mu se vraća, a nedavno su stručnjaci otkrili da svakodnevno izležavanje u toploj vodi tokom osam nedelja ublažava stres i depresiju uspešnije nego lekovi.

kupka

Ako vam relaksacija nije dovoljan razlog da tuširanje zamenite toplom, penušavom kupkom onda će vam možda sledeći medicinski razlozi promeniti mišljenje:

Leči suvu kožu- Kako bi ublažili svrab i crvenilo koji nastaju zbog suve kože, u toplu ili vruću kupku ubacite čistu čarapu u koju ste stavili šaku ili dve zobene kaše. Naime, spoj avenantramid iz zoba snažan je antioksidans koji blokira efekte citokina, proteina koji izazivaju upalne procese.

Jača mozak - Kupka u koju ste stavili eterična ulja učiniće mnogo više od spoljašnjeg uticaja na kažu i osećaje, ona će vam pojačati mentalne procese.

Ublažava prehladu - Vruća voda može ublažiti bol u telu koja je neizbežni pratilac prehlada i gripe. Uz to, utapanje u toploj vodi nas opušta, a tada se počinju lučiti endorfini, enzimi i neuroprenosnici koji poput opijata ublažavaju bol.

Pomaže kod nesanice - Pad telesne temperature izaziva lučenje melatonina, hormona koji izaziva san, stoga brojni stručnjaci preporučaju da pre spavanja rashladimo posteljinu ili spavaću sobu. Kupanje u vrućoj vodi nam podiže temperaturu tela i tako nam omogućava da lakše zaspimo i za vreme najtoplijih dana u godini. 

kupka

Kada je u pitanju samo pripremanje kupke, mogućnosti su vam neograničene.

Kada kadu napunite vodom možete je učiniti mirisnom, obojiti, dodati penu, i šta god vas raduje. U specijalizovanim prodavnicama možete naći veliki izbor mirišljavih soli, pena za kupanje i drugih preparata za ovu namenu. Pri kupovini obratite pažnju na mirise preparata, oni moraju da vam prijaju.

kupka

Kupka od voća

Ako u kupatilu nemate kupke i mirišljave soli, a već ste spremili vodu, možete se poslužiti voćem koje uglavnom svi imaju tokom zime, a to su limuni i narandže.

Ovo voće isecite na kolutove i stavite u kadu sa vodom. Ono će pustiti svoje sokove i mirise, i učiniće vam kupku opuštajućom.

kupka

Iskoristite vreme provedeno u kupki

Ako volite duže da se zadržite ležeći u kadi, iskoristite ovo vreme za nanošenje maski za lice. Bilo da koristite gotove maske, ili ih pravite sami, opuštanje u kadi je idealno vreme da nahranite i kožu lica.

kupka

Opuštajuća svetla

Za dodatni ugođaj možete se poslužiti svećama, lampama sa prigušenim svetlom, pa i onim lampicama koje su namenjene za korištenje u vodi. Mogu se jednostavno kačiti na pločice, a mogu i plutati u vodi oko vas.

kupka

Muzika

Ceo ugođaj opuštanja posle napornog radnog dana, ne bi bio potpun bez muzike. Obavezno odaberite muziku koja vam prija, koju volite, ali koja je nežna, lagana. Čak i ako mislite da je za vas odgovarajući neki energičniji ritam, posle samo jednog minuta provedenog u toploj, mirišljavoj kupki, raspoloženje će vam se promeniti.

kupka

Uživajte! Nemojte se lišiti vremena koje posvećujete sebi, to nikada nije uzaludno potrošeno vreme. Sve što pružite svom telu i duhu, ono će vam vratiti kada vam bude najneophodnije.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
4
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Znate li ko si poznati vegani?

Znate li ko si poznati vegani?

Kelly Osbourne Kada je rešila da skine kilograme,Kelly Osbourne je unajmila kuvara koji priprema ...
Prevencija i lečenje ponavljanih infekcija mokraćnih puteva

Prevencija i lečenje ponavljanih infekcija mokraćnih puteva

Ako osoba ima dva ili vise puta infekciju mokraćnih puteva tokom šest meseći ili najmanje tri ...
Voda - izvor zdravlja

Voda - izvor zdravlja

Voda, kao regulator mnogih telesnih funkcija, predstavlja osnovni uslov ...
NOKIA
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Espreso
  • Koka-kolu
  • Nes/Ajs kafu
  • Bilo koji negazirani sok
  • Kiselu vodu

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 12°c
min -2°c

Roleri

Bicikl