05
Jul
2013

Vitamini: izvor zdravlja i snage

Pregledano: 5451 puta

Gde ih ima i čemu uopšte služe vitamini?

Opšte je poznato koliko vitamini i minerali moćno i pozitivno utiču na naše zdravlje, kao i da nedostatak bilo kog vitamina u organizmu može dovesti do bolesti, zdravstvenih problema ili pada imuniteta. Upravo zato, veoma je bitno znati gde se koji vitamin nalazi, te čemu služi!

Vitamin A -  Najbogatije namirnice vitaminom A jesu šargarepa, zeleno i tamnozeleno povrće, narandža, žuto voće i povrće, jaja, mleko, mlečni proizvodi (pavlaka, sir, kačkavalj, maslac)

Povoljno deluje na: organe vida, kosti, zube, kožu, kosu, disajne organe (grlo, nos, pluća...), organe za varenje, srce i krvne sudove, zaceljivanje rana , štiti kožu od prejakih sunčevih zraka, te deluje kao antioksidant i jača imunitet. Previše vitamina A može izazvati: glavobolju, mučninu i povraćanje.

Vitamin B1 – Najveći izvor vitamina B jesu kavasac, integralne žitarice i hleb, krompir, mleko i nemasno svinjsko meso.

Daje telu neophodnu energiju, a povoljno deluje na nerve i koncentraciju.

Vitamin B2 – Najviše ga ima u svinjskoj džigerici, pivskom kvascu, kelju, spanaću, mleku i mlečnim proizvodima. Vitamin B2  prek je potreban za rast organizma i fizičku snagu.

Vitamin B6 – Uglavnom se da pronaći u integralnom hlebu, telećoj džigerici, sojinim klicama, skuši, mahunarkama i paprikama. Od presudnog je značaja za pravilno formiranje i regulaciju mišićne mase jer podstiče razmenu proteina i aminokiselina, a utiče i na pravilan rad nervnog sistema. Najpotrebniji je deci i trudnicama, kao i ženama kada imaju depresiju izazvanu PMS-om.

Vitamin B7 – Mahom se nalazi u kvascu, integralnom hlebu, jajima, mleku i mlečnim proizvodima. Neophodan je za "dobru" kosu, nokte i kožu.

Vitamin B12 – Najviše je prisutan u svinjskoj džigerici, telećim bubrezima, skuši, mesu morskog lososa. Vitamin B12 osigurava stalno obnavljanje krvi, a u narodu se kaže da je dobar za zdravu krv.

Vitamin C -  Spada u "najpopularnije" vitamine, ali je i pravi zaštitnik od mnogih bolesti. Najviše vitamina C ima u svežem voću i povrću (i kiselom) - narandži, crnoj ribizli, paprici, brokolima, kiviju, kelju, jagodama, grejpfrutu, šipku, rotkvama, zelenom lisnatom povrću i krompiru.

Vitamin C je jak antioksidans i odličan sastojak za jačanje imuniteta, sprečavanje prehlade i gripa, kao i detoksikaciju organizma, a pomaže organizmu pri apsorpciji gvožđa iz namirnica. Održava kožu, kosti, zube, ublažava bolove, utiče na pravilno brzo zarastanje rana i smanjuje rizik od nastanka karcinoma.

Nedostatak ovog vitamina uzrokuje mnoge tegobe i bolesti: skorbut, krvarenje desni, otvorene rane, modrice, opekotine, prelomi, reumatski artritis, umor, ateroskleroza, bolesti srca i krvnih sudova,

Sportistima, rekovalescentima (osobama kojima je pao imunitet), trudnicama, dojiljama, pušačima, deci i osobama izloženim stresu obavezno se preporučuju tablete ili namirnice bogate vitaminom C.

Višak vitamina se izlučuje mokraćom, a od prevelikih doza može doći do mučnine i proliva.

   vitamin c

Vitamin D – Namirnice koje obiluju ovim vitaminom jesu riblje ulje i meso (losos, grgeč, skuša...), ali ga ima i u jajima, mleku, mlečnim proizvodima i maslacu.

Umerenim sunčanjem organizmu se omogućava pravilna apsorpcija i korišćenje vitamina D.

Ključan je za razvoj i jačanje kostiju i zuba, ali i za rad mišića i nerava, jer omogućava organizmu pravilnu apsorpciju i razmenu kalcijuma i fosfora. Kada ga ima dovoljno u organizmu, sprečava rahitis i deformacije nogu i kostiju. Manjak ovog vitamina u organizmu uzrokuje: proliv, nesanicu, nervozu, grčenje mišića i slabljenje kostiju.

Prevelike količine vitamina D u telu povećavaju nivo kalcijuma u krvi, što uzrokuje glavobolju i mučninu.

Vitamin EAvokado, paprika, kelj, jaja, maslac, biljna ulja, orasi, iznutrice, plodovi mora i tamnozeleno povrće bogati su vitaminom E.

Kao antioksidans, utiče na slobodne radikale, a održava i vitalnost kože jer povoljno utiče na ćelije i krvne sudove. Povoljno utiče na plodnost, sprečavanje srčanih oboljenja, zaceljavanje rana i protiv ateroskleroze.

Vitamin K – Lako će se naći u kelerabi, prokelju, spanaću, kupusu, šampinjonima, zelenom čaju, pilećem mesu, goveđoj jetri i siru. Jača imunitet i pomaže u zarastanju rana, a koristan je za jačanje kostiju, za zgrušavanje krvi, za rad bubrega i metabolizam.

Velike doze ovog vitamina su toksične i mogu izazvati alergijske reakcije.

Vitamin F – Najpre ćete ga u organizam uneti kroz biljna ulja, lanene semenke, suncokret, soju, kikiriki, orahe i bademe. Neophodan je za pravilan rast kose i zdravu kožu.

   vitamin f

Delimičan izvor teksta: krstarica.com

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Jutarnje navike koje produžavaju život

Jutarnje navike koje produžavaju život

Ulazite u novi dan sa tromim buđenjem, ispijanjem kafe, a možda čak i cigaretom? Ako je tako, mogli biste sami sebi ...
Kupinovo vino-vino koje čisti krv

Kupinovo vino-vino koje čisti krv

Kupina je jedna od retkih biljaka koja je u celosti lekovita, a dugo je ...
Voda - izvor zdravlja

Voda - izvor zdravlja

Voda, kao regulator mnogih telesnih funkcija, predstavlja osnovni uslov ...
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Nijednu, vjerujem u zdravu prehranu
  • Samo jednu i shvatila sam da to nije za mene
  • Manje od 5
  • 5-10 otprilike
  • Bilo ih je toliko da ne znam ni broj

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -3°c
min -6°c

Bicikl

Roleri