05
Jul
2013

Vitamini: izvor zdravlja i snage

Pregledano: 5603 puta

Gde ih ima i čemu uopšte služe vitamini?

Opšte je poznato koliko vitamini i minerali moćno i pozitivno utiču na naše zdravlje, kao i da nedostatak bilo kog vitamina u organizmu može dovesti do bolesti, zdravstvenih problema ili pada imuniteta. Upravo zato, veoma je bitno znati gde se koji vitamin nalazi, te čemu služi!

Vitamin A -  Najbogatije namirnice vitaminom A jesu šargarepa, zeleno i tamnozeleno povrće, narandža, žuto voće i povrće, jaja, mleko, mlečni proizvodi (pavlaka, sir, kačkavalj, maslac)

Povoljno deluje na: organe vida, kosti, zube, kožu, kosu, disajne organe (grlo, nos, pluća...), organe za varenje, srce i krvne sudove, zaceljivanje rana , štiti kožu od prejakih sunčevih zraka, te deluje kao antioksidant i jača imunitet. Previše vitamina A može izazvati: glavobolju, mučninu i povraćanje.

Vitamin B1 – Najveći izvor vitamina B jesu kavasac, integralne žitarice i hleb, krompir, mleko i nemasno svinjsko meso.

Daje telu neophodnu energiju, a povoljno deluje na nerve i koncentraciju.

Vitamin B2 – Najviše ga ima u svinjskoj džigerici, pivskom kvascu, kelju, spanaću, mleku i mlečnim proizvodima. Vitamin B2  prek je potreban za rast organizma i fizičku snagu.

Vitamin B6 – Uglavnom se da pronaći u integralnom hlebu, telećoj džigerici, sojinim klicama, skuši, mahunarkama i paprikama. Od presudnog je značaja za pravilno formiranje i regulaciju mišićne mase jer podstiče razmenu proteina i aminokiselina, a utiče i na pravilan rad nervnog sistema. Najpotrebniji je deci i trudnicama, kao i ženama kada imaju depresiju izazvanu PMS-om.

Vitamin B7 – Mahom se nalazi u kvascu, integralnom hlebu, jajima, mleku i mlečnim proizvodima. Neophodan je za "dobru" kosu, nokte i kožu.

Vitamin B12 – Najviše je prisutan u svinjskoj džigerici, telećim bubrezima, skuši, mesu morskog lososa. Vitamin B12 osigurava stalno obnavljanje krvi, a u narodu se kaže da je dobar za zdravu krv.

Vitamin C -  Spada u "najpopularnije" vitamine, ali je i pravi zaštitnik od mnogih bolesti. Najviše vitamina C ima u svežem voću i povrću (i kiselom) - narandži, crnoj ribizli, paprici, brokolima, kiviju, kelju, jagodama, grejpfrutu, šipku, rotkvama, zelenom lisnatom povrću i krompiru.

Vitamin C je jak antioksidans i odličan sastojak za jačanje imuniteta, sprečavanje prehlade i gripa, kao i detoksikaciju organizma, a pomaže organizmu pri apsorpciji gvožđa iz namirnica. Održava kožu, kosti, zube, ublažava bolove, utiče na pravilno brzo zarastanje rana i smanjuje rizik od nastanka karcinoma.

Nedostatak ovog vitamina uzrokuje mnoge tegobe i bolesti: skorbut, krvarenje desni, otvorene rane, modrice, opekotine, prelomi, reumatski artritis, umor, ateroskleroza, bolesti srca i krvnih sudova,

Sportistima, rekovalescentima (osobama kojima je pao imunitet), trudnicama, dojiljama, pušačima, deci i osobama izloženim stresu obavezno se preporučuju tablete ili namirnice bogate vitaminom C.

Višak vitamina se izlučuje mokraćom, a od prevelikih doza može doći do mučnine i proliva.

   vitamin c

Vitamin D – Namirnice koje obiluju ovim vitaminom jesu riblje ulje i meso (losos, grgeč, skuša...), ali ga ima i u jajima, mleku, mlečnim proizvodima i maslacu.

Umerenim sunčanjem organizmu se omogućava pravilna apsorpcija i korišćenje vitamina D.

Ključan je za razvoj i jačanje kostiju i zuba, ali i za rad mišića i nerava, jer omogućava organizmu pravilnu apsorpciju i razmenu kalcijuma i fosfora. Kada ga ima dovoljno u organizmu, sprečava rahitis i deformacije nogu i kostiju. Manjak ovog vitamina u organizmu uzrokuje: proliv, nesanicu, nervozu, grčenje mišića i slabljenje kostiju.

Prevelike količine vitamina D u telu povećavaju nivo kalcijuma u krvi, što uzrokuje glavobolju i mučninu.

Vitamin EAvokado, paprika, kelj, jaja, maslac, biljna ulja, orasi, iznutrice, plodovi mora i tamnozeleno povrće bogati su vitaminom E.

Kao antioksidans, utiče na slobodne radikale, a održava i vitalnost kože jer povoljno utiče na ćelije i krvne sudove. Povoljno utiče na plodnost, sprečavanje srčanih oboljenja, zaceljavanje rana i protiv ateroskleroze.

Vitamin K – Lako će se naći u kelerabi, prokelju, spanaću, kupusu, šampinjonima, zelenom čaju, pilećem mesu, goveđoj jetri i siru. Jača imunitet i pomaže u zarastanju rana, a koristan je za jačanje kostiju, za zgrušavanje krvi, za rad bubrega i metabolizam.

Velike doze ovog vitamina su toksične i mogu izazvati alergijske reakcije.

Vitamin F – Najpre ćete ga u organizam uneti kroz biljna ulja, lanene semenke, suncokret, soju, kikiriki, orahe i bademe. Neophodan je za pravilan rast kose i zdravu kožu.

   vitamin f

Delimičan izvor teksta: krstarica.com

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Zauvek ostati mlad? Moguće je!

Zauvek ostati mlad? Moguće je!

Starenjeje neminovni proces u životu, koji nekada, zbog nebrige i nezdravog načina života, te ...
Čega se plašite, koji su vaši najveći strhovi?

Čega se plašite, koji su vaši najveći strhovi?

Kada je zdravlje u pitanju, većina ljudi zadrhti od straha kada čuje neku novinsku ...
10 saveta kako da ojačate svoj imunitet

10 saveta kako da ojačate svoj imunitet

Imunost predstavlja sve odbrambene reakcije našeg tela u borbi protiv raznih bolesti, ali dođe ...
XWAVE
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Može ali jako retko
  • Nema šanse, potpisujem
  • Može, sve zavisi od partnera
  • Naravno da može, ako oboje to žele zašto ne bi opstala
  • Ne znam, nisam imala takva iskustva

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 12°c

Bicikl

Roleri