Postovala: Sanja Stojkov
09
May
2011

Voda - izvor zdravlja

Pregledano: 4080 puta

ukazivanje na prednosti konzumiranja vode i na njen značaj za funkcionisanje organizma

 Voda, kao regulator mnogih telesnih funkcija, predstavlja osnovni uslov pravilnog funkcionisanja organizma. Iako najčešće umesto vode pijemo druge napitke, kao što su razni sokovi, kafa i mleko, moramo biti svesne da nijedna druga tekućina ne može da učini za naše telo ono što čini voda.

 

Većina nas je bar jednom (a mnoge i više puta) u životu bila na nekoj od mnogobrojnih dijeta čiji je cilj bio gubitak kilograma. Ako i ti spadaš u ovu kategoriju žena, sledeći put kada se odlučiš da redukuješ svoju ishranu, trudi se da konzumiraš što više vode. Ona će ubrzati tvoj metabolizam i smanjiti apetit pa zato pre svakog obroka obavezno popij po čašu vode. Osećaćeš se sitom, a kilogrami će se brže topiti.

 

Konzumiranje vode neće doprineti samo tvom spoljašnjem izgledu. Ona je neophodna i za pravilan rad unutrašnjih organa. Da bi bubrezi, srce, mozak i želudac obavljali svoje funkcije, oni moraju biti redovno hidrirani. Dehidratacija je zapravo jedan od osnovnih uzroka zatvora, kamena u bubregu, glavobolja i drugih telesnih smetnji pa se zbog toga trudi da ti flašica sa vodom bude uvek pri ruci. Kako bi se smanjio rizik od pojave nekih od ovih problema, preporučeno je piti između 1,5-2 litre vode, što če ujedno i tvoju kožu učiniti elastičnijom i čistijom, a samim tim i mlađom. Zvuči neverovatno, zar ne? Tako jednostavna stvar rešava mnogobrojne probleme sa kojim uporno pokušavamo da se izborimo.

 

Ako tokom dana osećaš umor ili si dekoncentrisana, najverovatnije ti je organizam dehidriran što može dovesti i do grčeva u mišićima ili vrtoglavice. Da bi to sprečila, popij jednu čašu vode kada se probudiš, po jednu uz doručak, ručak i večeru, po jednu između obroka i nikako nemoj da je izostaviš tokom fizičke aktivnosti jer je tada tvom organizmu ona najpotrebnija da bi ti telesna temperatura ostala na normali. Obavezno dnevno popi bar 8 čaša vode a svaka sledeća će činiti još više blagodeti za tvoj organizam.

Sanja Stojkov

Čekamo da Sanja Stojkov napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Odgovori na pitanja koja se stidite da postavite

Odgovori na pitanja koja se stidite da postavite

Zašto nemam orgazme? Žena koja nikad nije doživela orgazam ...
Prospan - prirodna veličina

Prospan - prirodna veličina

Inventivni pristup iz laboratorije lako su preneli u sferu komunikacije, pa su reklamne poruke koje plasiraju poslednjih ...
Znate li šta je anksioznost?

Znate li šta je anksioznost?

Anksioznost predstavlja najčescu bolest današnjice, stres je glavni ...
NOKIA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 2°c
min -2°c

Roleri

Bicikl