08
Aug
2011

Vrste aerobika

Pregledano: 6931 puta

Koja vrsta aerobika podrazumeva kakve vežbe.

Fitnes centri nude mnogo različitih programa za vežbanje, više nego ikad. Jedva si se odlučila da odabereš jedan – aerobik, a onda si čula da i tu postoje razni tipovi, a njihovi nazivi na stranom jeziku ti uopšte ne olakšavaju izbor. Stiže pomoć!

 

step aerobikStep aerobik. Ako voliš da si u pokretu i to još uz muziku, svideće ti se step aerobik. Od rekvizita se koriste step klupe (steperi) i tegići za ruke. U ritmu muzike se rade vežbe koje su osmišljene tako da se penje i spušta sa stepera. Ovaj program vežbanja je umerenog intenziteta. Odličan je za zatezanje nogu i zadnjice, a povećava i funkcionalne sposobnosti. Postoje osnovni step koraci, svaki ima svoj naziv, a kada ih savladaš možeš preći na step advanced program, koji podrazumeva komplikovaniju koreografiju i intenzivniji trening.

 

Body pump. Ako želiš da oblikuješ svoje telo, radiš vežbe snage i izdržljivosti odaberi ovaj program. Koriste se brojni rekviziti kao što su šipke, tegovi, steperi... Povećaćeš snagu i izdržljivost, a mišići će biti ubrzo vidljiviji.

 

tae boTae bo. Ovo je zabavan i dinamičan program vežbanja. Idelan je za one koji ne vole monotoniju. Uz muziku ćeš naučiti pokrete iz raznih borilačkih veština. Rade se i vežbe snage i izdržljivosti, a dok vežbaš stalno ćeš biti u pokretu. Odličan je za one koji žele da se oslobode od stresa i zabave dok oblikuju svoje telo.

 

Body forming. Ako želiš da smršaš i zategneš se, body forming je pravi izbor. Srednjeg je intenziteta. To je klasičan grupni aerobik koji ima za cilj smanjenje telesne mase i potkožnog masnog tkiva.

 

aqua aerobikAqua aerobik. Za sve ljubitelje vode, osmišljen je aqua aerobik. Vežbe se rade u bazenu gde je voda do grudi. Voda daje dodatni otpor, a tokom vežbanja imaš utisak da si i na masaži. Ovakvo vežbanje može biti nižeg i višeg intenziteta, a nakon takvog treninga ćeš sigurno biti lepo raspoložena.

 

Dance aerobik. Postoji više vrsta dance aerobika, a jedan od sve popularnijih je latino aerobik. Uz zabavne plesne pokrete i dinamičnu muziku se rade vežbe. Ovakvo vežbanje podseća na časove plesa, tako da je odlično za opuštanje i za one koji ne vole klasično vežbanje.

 

fitball aerobikFit ball. Program vežbanja za koji se koristi velika lopta na kojoj se tokom vežbanja sedi, sa njom se poskakuje, odguruje se... To su vežbe snage i izdržljivosti.

 

 

Hi, low... Postoje vrste aerobika koje u svojim nazivima imaju prefikse HI i LOW. HI označava komplikovaniju koreografiju i veći intenzitet vežbanja, dok su LOW programi osmišljeni za vežbače početnike.

 

I još jedan savet: pre nego što doneseš konačnu odluku, raspitaj se gde možeš da proveriš svoj nivo funkcionalnih sposobnosti (kardiorespiratornu izdržljivost) i telesnu strukturu (kilažu, visinu, indeks telesne mase, procenat masnog tkiva...). Na osnovu tih parametara ti stručnjaci mogu preporučiti program koji će biti najbolji za tebe.

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Zdrava hrana za opuštanje

Zdrava hrana za opuštanje

Žitarice Ugljeni hidrati pomažu stvaranje serotonina, koji popravlja ...
Sok od limuna za mršavljenje i detoksikaciju!

Sok od limuna za mršavljenje i detoksikaciju!

Ubrzan tempo života, posao, briga o deci, kući, porodici, viđanje sa prijateljima i još milion sitnih obavezica ...
Jednostavni saveti: Evo kako da živite duže i zdravije

Jednostavni saveti: Evo kako da živite duže i zdravije

Uvek ste se pitale kako da živite bolje i zdravije? I da, možda, nekim zdravim navkama produžite život? Mi vam ...
KINA
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Bezobzirni su
  • Premalo pokazuju emocije
  • Nema dovoljno vremena za vas
  • Neuredni su
  • Nikada niste na istim talasnim dužinama

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 16°c
min 7°c

Bicikl

Roleri