Postovala: Senka Ivetić
29
Oct
2012

Zašto nas emocije vode do kuhinje i kako to sprečiti?

Pregledano: 11801 puta

Saznajte kako hrana koji konzumiramo na nervnoj bazi može loše uticati kako na izgled tako i na psihičko stanje, ali i kako to sprečiti i ne dovesti sebe do takve situacije.

Kada se osećamo loše, nezadovoljnima, najčešće posežemo za nekim spoljnim zadovoljstvom. Za mnoge, hrana je ta koja donosi utehu. Svesno ili nesvesno, kada smo suočeni s problemima, stresom ili jednostavno ne znamo što bismo sami sa sobom, krećemo u smeru kuhinje. Čini nam se da je to jedini način na koji bismo se izborili sa stresom i ne vidimo da postoje i druge, zdravije mogućnosti. Međutim, dobijeno  zadovoljstvo je kratkotrajno i može ugroziti naše napore da postignemo ili održimo zdravu telesnu težinu. Jesti na nervnoj i emocionalnoj osnovi često vodi u prejedanje, pogotovo ako je reč o visokokaloričnim, slatkim ili masnim namirnicama. Da bismo uravnotežili svoju prehranu moramo postati svesni povezanosti između hrane i emocija.Na primer, prema novom istraživanju, ljudi koji žele da ugode drugim ljudima osećaju intenzivniji pritisak da jedu kada veruju da će to pomoći drugoj osobi da se oseća prijatnije u njihovom društvu.   

prejedanje
Posezanje za hranom kada ste pod jakim emocijama  je način potiskivanja ili ublažavanja negativnih emocija, poput stresa, ljutnje, dosade, tuge i usamljenosti. Te emocije su podstaknute različitim uznemirujućim događajima  u našoj svakodnevnici poput: nezaposlenosti, financijskog pritiska, zdravstvenih problema, ljubavnih problema, problema na poslu, lošeg vremena, umora i dr.
 
Zabrinuti zbog nadolazećeg događaja ili neke konfliktne situacije, lakše vam je da se okrenete hrani nego da se suočite sa neprijatnom situacijom. Pojavljuje se osećaj krivice zbog prejedanja koji vodi do novog prejedanja koje potom vodi do sledećeg osećaja krivice i prejedanja. Nezdravi ciklus se nastavlja bez vidljivog kraja dok se ne odlučimo na promenu.
 
Koje god da se emocije skrivaju iza prejedanja, krajnji rezultat je isti jer- emocije se uvek vraćaju. One  su sastavni deo života kao i konfliktne situacije koje želimo izbeći.

Za izražavanje emocija i svesno suočavanje sa životnim izazovima potrebna  je velika hrabrost, stoga nekoliko korisnih saveta nije na odmet.

prejedanje

Recite NE stresu

 Kad osećate stres, umesto za hranom, posegnite za različitim tehnikama smanjivanja i ublažavanja stresa poput joge, meditacije ili relaksacije.

Zapitajte se jeste li zaista gladni

 Da li je vaša glad fizička ili psihička? Ukoliko ste nedavno jeli, verovatno niste zaista fizički gladni već je reč o psihičkoj žudnji.

prejedanje

Vodite dnevnik prehrambenih navika

 Dnevnik je izuzetno koristan i visoko preporučljiv. Daje osećaj kontinuiteta, strukture i spoljašnje merljivog postignuća i često nam služi kao svojevrsni savetnik. U njega zapišite šta ste jeli, koliko ste jeli, kada ste jeli, kako ste se osećali kada ste jeli i koliko ste gladni. Tokom vremena moći ćete primetiti obrasce u ponašanju koji će vam otkriti vezu između vaših emocija i hrane.

Podrška

Veća je opasnost da ćete posegnuti za hranom u emotivno teškim trenucima, ukoliko nemate emocionalnu podršku. Oslonite se na porodicu i prijatelje.

Zaboravite na dosadu

Ne dajte da vam hrana ispuni čitavo vreme i da se smisao dana svede na to šta ćete jesti, ostavite mesta i za život. Idite u šetnju, igrajte se s kućnim ljubimcem, pogledajte film, slušajte muziku, čitajte, nazovite prijatelja ili slično.

prejedanje

Uklonite napast

Sklonite primamljivu hranu iz kuće. Daleko od očiju, daleko od želuca.Ako se osećate ljuto ili tužno, odložite kupovinu namirnica sve dok ne postanete dovoljno snažni. Prava snaga dolazi iz poznavanja sebe i nema razloga stavljati se u situacije za koje još uvek niste spremni. Pričekajte pravi trenutak.

Ako  ipak preterate s hranom, oprostite sebi. Imajte strpljenja za sebe. Koncentrirajte se na pozitivne promene koje se trudite da uvedete. Ceneći svoj trud, cenite sebe i postaćete zdravija i srećnija osoba.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako je Pink smršala posle porođaja?

Kako je Pink smršala posle porođaja?

Pevačica Pink smršala je 25 kilograma posle porođaja! ...
10 saveta kako da ojačate svoj imunitet

10 saveta kako da ojačate svoj imunitet

Imunost predstavlja sve odbrambene reakcije našeg tela u borbi protiv raznih bolesti, ali dođe ...
Prospan - prirodna veličina

Prospan - prirodna veličina

Inventivni pristup iz laboratorije lako su preneli u sferu komunikacije, pa su reklamne poruke koje plasiraju poslednjih ...
NOKIA
1483,oo
prava cena : 1779.6,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Svaki dan sam u teretani
  • Sezona u solarijumu je otvorena
  • Nisam,ugojila sam se 10 kila
  • Da,za borbu sa alergijama
  • Spremna za sta ?

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 5°c
min 0°c

Roleri

Bicikl