Postovala: Senka Ivetić
18
Sep
2013

Zdrava hrana za opuštanje

Pregledano: 4124 puta

Stres je neizbežan deo našeg života i utiče na opšte stanje organizma. Simptomi mogu biti fizički i psihički. Najčešće je to glavobolja, lupanje srca, povišen pritisak, bolovi u leđima, mučnina...Ali postoje namirnice koje vam mogu pomoći da se opustite.

Žitarice

Ugljeni hidrati pomažu stvaranje serotonina, koji popravlja raspoloženje i odgovoran je smirena osećanja. Slatkiši imaju isti efekat, ali podižu nivo insulina i troše vam energiju. Da biste to izbegli, jedite cele žitarice, kao što je musli, i proizvode od njih. Vlakna koja se u njima nalaze sačuvaće vam liniju , jer vas zasite a nemaju kalorije. Za  doručak savetujemo musli sa iseckanom bananom.

zdrava hrana

Pileća supa

Istraživanje Univerziteta u Nebraski dokazalo je da pileća supa smanjuje nivo stresa u telu. U njoj ima mnogo supstanci, uključijući i one koje mogu da ublaže simptome infekcije gornjeg respiratornog takta. Supa sa pilecim mesom je dobra i za održavanje telesne mase. Jedite je pre glavnog obroka, jer ćete tako smanjiti  ukupan broj kalorija koje ćete pojesti za ručak.

supa

Bademi i lešnici

Bademi su odličan izvor vitamina B i E koji štite i jačaju imunitet, a lešnici utiču na smanjenje krvnog pritiska, koji u stresnim situacijama može da bude vrlo visok. Zato, kada ste nervozni ili ljuti, grickajte bademe i lešnike. Ako vam oni nisu pri ruci, uzmite orahe koji takođe snižavaju krvi pritisak, a puni su i omega-3 masnih kiselina koje štite srce i krvne sudove.

bademi

Semenke suncokreta

Imaju u sebi B vitamine koji su veoma značajni za nervni sistem, jer nas štite od stresa i smanjuju napetost. Semenke suncokreta sadrže i magnezijum, koji zajedno sa kalcijumom reguliše tonis mišića i nerava u telu. Odličan izvor magnezijuma su i blitva, spanać, mahunasto povrće, semenke bundeve, susam, kao i prirodne mineralne vode koje ga sadrže.

suncokret

Med i voće

Kao umirujuće sredstvo koje najbrže deluje, jedite prirodno slatke stvari. Kao što su med i sveže ili sušeno voće. Slatkiši i torte će vam dati samo lažan osećaj zadovoljstva. Među njima je izuzetak crna čokolada koja pozitivno utiče na zdravlje, rasploženje i snagu ako sadži najmanje 60 % kakaa. Ipak, jedite je u manjim količinama zbog velikog broja kalorija koje sadrži.

med

Pomorandža

Mnoga istraživanja su dokazala da vitamin C smanjuje krvni pritisak i nivo hormona stresa. Pored toga jača imunitet, pa zato u torbi uvek treba imati pomorandžu koja će vas spasti u stresnim situacijama. Pored nje, odličan izvor vitamina C su i paprika, limun, jagode, brokule, kelj... Samo jedna sveža paprika će zadovoljiti potrebu organizma za ovim vitaminom.

pomorandza

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Pozitivne vesti iz sveta zdravlja!

Pozitivne vesti iz sveta zdravlja!

Deset najboljih zdravstvenih studija koje ne uništavaju zabavu, a motivišu nas da živimo ...
Probiotik Lactogyn - za vaginalno zdravlje

Probiotik Lactogyn - za vaginalno zdravlje

Ubrzani ritam života, stres, oslabljeni imunitet, česte ...
20 saveta za bolje spavanje

20 saveta za bolje spavanje

Dobar san tokom noći i pre svega dovoljno sna može nam pomoći da se osećamo srećnije i da budemo efikasniji , pa evo ...
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 26°c
min 6°c

Bicikl

Roleri