Postovala: Milica Zorić
15
Apr
2011

Živi... i zdravi?

Pregledano: 3718 puta

kako zdravo živeti

Stalno se trudimo da izgledamo što bolje. I da se osećamo bolje. I svi pričaju o tome kako, da bi se to desilo, moramo se hraniti zdravo, živeti zdrav život, zdravo razmišljati... Odjednom je to ZDRAVO postalo moderno, u trendu i IN. Nisi prava cica ako ne živiš light i nemaš bar jedan par onih seksi uskih helankica za teretanu (koje su se devojkama toliko svidele da su počele da ih nose po ceo dan. Obaveštenje: To je oprema za vežbanje. Čak i ako na njih obujete štikle one će ostati oprema za vežbanje!!).

 

Znači, moderno je biti zelen. I to je o.k. U svakom slučaju bolje nego mnogobrojne ostale gluposti kojih se trendseterke pridržavaju. Ovo će bar imati pozitivan uticaj na vaš život (za razliku od svakodnevnog peglanja kose i izgladnjivanja do „fenomenalnih“ 49 kg). Nije mi jasno samo kako ću se osećati bolje ako gledam nekog dok se guši u čokoladnoj torti a ja grickam celer? Verovatno postoji neka caka. Verovatno mi te glikogenske praznine punimo osećajem dobrobiti višeg cilja. Unutrašnjom satisfakcijom? Da li je taj trenutak u našim glavama kada pojam ZDRAVO promeni svoj oblik iz najomraženijeg ka izrazito poželjnom... upravo sazrevanje? Ili smo samo latentni mazohisti i najstrašnije smo se primile na ideju da smo super baš zbog toga?

 


Zdravo je reč koja obavezno ide uz pun tanjir kelja koji smo mrko gledali već u drugoj godini života. „Nema veze što ne voliš, bitno da je zdravo“! I tako smo to ZDRAVO prilepili svim zelenišima koje nismo mogli da smislimo. Zdravo je bio sinonim za bljak. Sećate se kad vam se jede nešto slatko a od mame stigne odgovor: "Imaš jabuku, i onako je zdravija". Zdravo nam je ostavilo ozbiljne traume iz detinjstva. I da nam je neko rekao da je čokolada zdrava prestali bismo da je jedemo.

 


Ali zato sada sa ponosom izgovaramo „Ne hvala, ja se zdravo hranim“ i to toliko dignutog nosića kao da smo objavile kako smo upravo završile doktorat četvrtog fakulteta. Deca nas na to samo pogledaju sa gađenjem i momentalno  postajemo najnepopularnija osoba te nedelje, dok u očima odraslih izazivamo poštovanje. Znači da smo odgovorni, karakterni, brinemo se za sebe i, čim zdravo živimo, zdravo i razmišljamo. (Što nikako nije pravilo, ali je definitivno najlakši način da u to ubedimo i druge i sebe.)

 

Ukoliko je čitanje ovog teksta „najzdravija“ stvar koju si uradila u poslednje vreme, evo par saveta kako bi mogla da počneš. Vreme je da se pridružiš ovoj „zdravoj“ matoroj ekipi (ne brini, neceš morati da počneš da jedeš pihtije i igraš šah) jer definitivno odlično izgledamo... i još bolje se osećamo.

 

Dakle, da bi i ti bila zdrava :

1.    SPAVAJ. Da, znam da spavaš svaki dan do podne i da ti ova prva stavka nije problem ali suština je malooo drugacije. Moraš da ležeš pre ponoci i imaš osam sati kvalitetnog sna. Odmah ce ti se videti na licu, a i naučnici kažu da izgledamo 40 procenata privlačnije kada smo tako naspavane.

 

2.    BEŽI OD STRESA. Ili napravi da on beži od tebe. U svakom slučaju smanji potencijalne izvore nerviranja na minimum i SMEJ SE. Iskreno. Smeh je za stres kao beli luk za vampire.

 

3.    JEDI SVE ŠTO NE VOLIŠ. Šalim se naravno, zdrava ishrana podrazumeva izbalansiran odnos namirnica. Ni u čemu ne preteruj, biraj laganije namirnice, izbaci so i premasnu hranu, slatkiše smanji na minimum (ponekad časti sebe, posebno kad se, onaj gore pomenuti, davi u torti) i ne zaboravi da piješ puno vode. I više od toga. Odmah ceš videti promene i shvatiti da je zdrava hrana najbolji kozmetičar.

 

4.    VEŽBAJ. I ne samo da bi ti odlično stajale pomenute helankice vec i zato što bilo koji vid fizičke aktivnosti oslobađa od napetosti i luči onaj voljeni hormon endorfin (glavni krivac kada povilenite od sreće i zadovoljstva)

 

5.    PRESTANI DA PIJEŠ. Ne samo zato što ćeš pijana napraviti raznorazne gluposti, nego jer je alkohol pun toksina, šećera i trbaće ti 5 dana da se vratiš u normalu. Takodje i kafu smanji samo na onu jednu jutarnju. A na "kafama" sa drugaricama naruči cedjenu pomorandžu.

 

6.    VOLI. Naravno da kada voliš ili si zaljubljen prosto blistaš ali ja sam mislila na jednu drugu vrstu voljenja. Fizičku. Iliti redovan seks, koji je neophodan za zdravo funkcionisanje organizma. Pozitivno utiče na kožu, raspoloženje i zdravlje. Nemoj samo da me bukvalno shvatiš pa se baciš u promet da bila zdrava. Ne, ne, to je totalno kontraproduktivno.

 

7.    UŽIVAJ U SITNICAMA. Pritom ne mislim na sitni dijamantski prsten. Nego počni da ceniš male svakodnevne radosti koje možda ni ne primećuješ. Diši punim plućima. Živi. Druži se. Smej. Slobodno pojedi tu čokoladnu tortu kad ti se baš jede. I uživaj.

Milica Zorić

Čekamo da Milica Zorić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Prevencija i lečenje ponavljanih infekcija mokraćnih puteva

Prevencija i lečenje ponavljanih infekcija mokraćnih puteva

Ako osoba ima dva ili vise puta infekciju mokraćnih puteva tokom šest meseći ili najmanje tri ...
Moguće je blažiti menstrualne bolove

Moguće je blažiti menstrualne bolove

Medicinski naziv za menstrualnu bol je dismenoreja. Postoji dva tipa ...
Zdrave navike koje će pozitivno uticati na vaš život

Zdrave navike koje će pozitivno uticati na vaš život

Svaki čovek je u načelu rob svojih navika; neko nezdravih, neko izrazito zdravih, ali suština ...
DIGITUS
1690,oo
prava cena : 2028,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Nijednu, vjerujem u zdravu prehranu
  • Samo jednu i shvatila sam da to nije za mene
  • Manje od 5
  • 5-10 otprilike
  • Bilo ih je toliko da ne znam ni broj

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 14°c

Bicikl

Roleri