Postovala: Senka Ivetić
28
Jan
2013

Aronija je i hrana i lek!

Pregledano: 10512 puta

Aronija podstiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava glavobolju i migrenu, snižava povišen krvni pritisak, povoljno deluje na želudac i creva, zaustavlja proliv, popravlja imunitet organizma, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je bobicasto voće, najviše liči na borovnicu a dobila je naziv sibirska borovnica i to iz dva razloga. Prvi je taj što je iz Severne Amerike, gde joj je i postojbina, najranije dospela u Sibir, a drugi zbog toga što je otporna na veoma niske temperature. Sibirska borovnica dobro podnosi hladnu zimu i mraz do -45°C. Raste u obliku grma i ukoliko ima dovoljno prostora može dostići visinu oko 2 metra. Jestivi i lekoviti deo biljke je plod koji je malo oporijeg ukusa od borovnice. Interesantna je i činjenica da se plodovi aronije dobro održavaju na grmu tako da se mogu brati i dva meseca nakon sazrevanja.

Severnoamericki Indijanci koristili su aroniju za ishranu tako što su plodove sušili ili mleli pa ih kombinovali sa mesom i kao dodatak pogačama. Sveže plodove upotrebljavali su najčešće kao lek za stomačne tegobe, a čaj od listova aronije za lečenje rana.

aronija

Do skoro slabo poznata, danas se sibirska borovnica moze nabaviti i u našoj zemlji, lako se uzgaja a zbog svojih izuzetnih lekovitih moći sve više se govori o tome da je aronija biljka budućnosti. Aronija nema prirodnih neprijatelja pa je ne treba prskati zbog čega spada u zdravu hranu.

Aronija u svojim plodovima sadrži veliku koncentraciju antioksidanasa (tanine, biofenole, flavonoide, antocijanine, katehine), do te mere da je čak mnogo moćniji antioksidans od brusnice. Zbog toga je korisna preventiva protiv malignih oboljenja, efikasno pročišćava organizam od štetnih materija, pa i teških metala. Od vitamina sadrži C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo redak vitamin P. Od minerala tu su kalcijum, kalijum, gvožđe, molibden, mangan, fosfor i jod. Osim toga aronija sadrži i redak voćni šećer sorbitol.

aronija

Lekovita svojstva aronije

Lekovita svojstva aronije je tesko nabrojati, a da se neka od njih ne izostave, ali ćemo navesti najpoznatija: podstiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava glavobolju i migrenu, snižava povišen krvni pritisak, povoljno deluje na želudac i creva, zaustavlja proliv, popravlja imunitet organizma, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija.

Posebno se ističe njen blagotvoran uticaj na žuč i jetru jer pročišćava i omogućava pravilniji rad ovih organa.

Važno je i reći da aronija regulise pravilan rad i izlučivanje hormona štitne žlezde, kao i da regulise rad pankreasa, pa moze biti korisna u lečenju dijabetesa (šećerne bolesti).

aronija

The 'oxygen radical absorbance capacity' (skraceno ORAC u prevodu antioksidativni kapacitet) predstavlja jedinicu za merenje vrednosti antioksidansa u namirnicama. Nakon istrazivanja koja su vršena u Sjedinjenim Američkim Državama saopsteno je da 100 grama zrelih plodova aronije sadrži 16.100 ORAC jedinica, dok je poznato da je optimalna dnevna doza od 3.000 do 5.000 ORAC jedinica, potrebnih za adekvatnu antioksidativnu zaštitu ljudskog tkiva i plazme. Zahvaljujući tome ne samo da sprečava pojavu raka, već i pomaže u lečenju malignih oboljenja time što uništava ćelije raka.

Aronija jos i podstiče zarastanje rana, usporava starenje organizma i kože, sprečava nastanak bora, štiti od UV zračenja.

Na kraju da kazemo da se aronija najčešće upotrebljava u sušenom obliku ili kao sok pa ukoliko u vrtu imate jedno prazno mesto nije lose da zasadite ovu biljku. Pored svojih lekovitih moći sibirska borovnica jednako lepo izgleda u proleće dok cveta kao i u julu kada je okićena plodovima koji će vas strpljivo sačekati do septembra. Dakle, aronija je i hrana i lek. Pa ko je ne bi voleo?

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
0
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Lubenica: slatki zalogaj, ali i eliksir zdravlja!

Lubenica: slatki zalogaj, ali i eliksir zdravlja!

Savršeno letnje osveženje, lubenica u sebi sadrži mnoštvo vitamina i minerala koji ...
Namirnice kojima ćete sačuvati zdravlje

Namirnice kojima ćete sačuvati zdravlje

Hrana može učiniti da izgledate zdravo i da se osećate veselo ali isto tako može ...
Da li je nezdrav doručak bolji nego nikakav?

Da li je nezdrav doručak bolji nego nikakav?

Doručak je najvažniji obrok dana. Ujutro, naša tela su već dugo bez hrane, ...
XWAVE
2876,oo
prava cena : 3451.2,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 11°c

Roleri

Bicikl