Postovala: Senka Ivetić
06
Feb
2013

Blagodeti mlečnih proizvoda

Pregledano: 5192 puta

Mnogi od nas pripadaju takozvanoj mlečnoj generaciji, koja je odrasla na mlečnim proizvodima - pre svega mleku. Tada su gazirani sokovi i slični napici bili predviđeni samo za slavlja, piknike ili poneki obrok van kuće.

Iako danas više ne morate uz svaki obrok da popijete barem po jednu šolju mleka, naše majke su ipak bile u pravu kada je jedna stvar u pitanju - mlečni proizvodi su izuzetno bogati hranljivim materijama. Ipak, opredelite se za one nepunomasne.

Pitanje koje će većina prvo postaviti jeste: kako iskoristiti sve te hranljive supstance iz mlečnih proizvoda, a izbeći negativne strane? Odgovor na ovo pitanje glasi: nepunomasni mlečni proizvodi. Smanjivanjem količine masti koje se nalaze u mlečnim proizvodima smanjujete i kalorije, zasićene masti i holesterol; dok, s druge strane, količina i nivo proteina, kalcijuma i ostalih vitamina ostaje visok.

Kalcijum i proteini

Neki mlečni proizvodi izuzetno su bogati sastojcima koji su svima nama preko potrebni, a to su kalcijum i proteini. U ove mlečne poslatice spadaju nepunomasno mleko, "lajt" jogurt i obrani sir. Naš organizam obogaćuju kalcijumom i proteinima pri svakom unošenju. Šolja nepunomasnog jogurta obezbeđuje vam čak 1/3 neophodne količine kalcijuma za jedan dan, uz 17% ukupne neophodne količine proteina.

mlecni proizvodi

Vitamin D

Mnoge vrste mleka su dodatno obogaćene vitaminom D, a od nedavno i neke vrste jogurta. Iako je ovaj vitamin veoma bitan za naš organizam, mnogi od nas ga ne unose u neophodnim količinama. Zanimljivo je da je naše telo zapravo u stanju da samo proizvede vitamin D, ukoliko ga dovoljno osunčamo. Međutim, to može predstavljati problem za one osobe koje ne izlaze toliko preko dana ili žive u krajevima gde nema toliko sunčevih zraka. Ali i za to postoji sasvim dobro rešenje. Naime, kako bi se nadoknadio ovaj vitamin, potrebno je piti nepunomasno mleko obogaćeno vitaminom D. Ono što je takođe poznato kada je u pitanju vitamin D jeste da on pomaže razvoju kostiju i poboljšava njihovu čvrstinu, jer ima bitnu ulogu u procesu apsorpcije kalcijuma.

mlecni proizvodi

Čvrste kosti

Otkirveno je da unošenje kalcijuma direktno iz hrane, a ne putem dodataka, našim kostima čini mnogo toga dobrog. U tu svrhu je u Finskoj sprovedeno istraživanje koje je bilo koncentrisano na proučavanje promena u strukturi kostiju - jačina, debljina, gustina - kod devojčica starosti 10-12 godina. Njihovim svakodnevnim obrocima je bio dodat ili sir, ili kalcijum, ili kalcijum i vitamin D. Rezultati su otkrili da se kod grupe devojčica koje su jele sir ukupna masa kostiju znatno povećala u odnosu na ostale grupe.

mlecni proizvodi

Ipak, postoje određene nedoumice koje se tiču mlečnih proizvoda i njihovog konzumiranja.

Prva nedoumica je - da li je u svakodnevnoj ishrani zdravije i za organizam prihvatljivije piti punomasno ili obrano mleko. Primera radi, uvreženo je mišljene velikog broja žena u dobi  izmedju 40 i 55 godina, a sklonih gojenju, da u ishrani treba da koriste samo obrano mleko sa procentom masnoća od 1 odsto, ili potpuno nemasno mleko.

No, i ako naprave takav izbor, one po pravilu dobijaju na težini – za razliku od žena koje piju punomasno mleko i biraju mlečne proizvode sa komletnim mlečnim masnoćama. To nisu, kako potvrđuju najnovije nutricionističke studije, sporadični slučajevi. Zašto se to dešava?

Masnoće iz punomasnog mleka čuvaju sve  hranljive sastojke kalcijuma i mlečne kiseline koje, između ostalog, povoljno utiču na metabolizam. A on je najvažniji kontrolor i reduktor težine. Dobar metabolizam lako se bori sa viškom masnoća ne samo iz mleka, već i iz drugih namirnica koje ih sadrže i izbacuje ih iz organizma.

mlecni proizvodi

U obranom mleku kalcijum i mlečne kiseline nemaju dovoljno snage da ubrzaju metabolizam, pa se, lančano, u telu talože masnoće iz drugih namirnica i slaba je vajda što se u samom mleku nalazi mali procenat masti.

Jedna švedska studija koja je devet godina pratila navike u ishrani 19.000 žena u srednjim godina potvrdila je zabludu da  obrano mleko i mlečni proizvodi od njega utiču na smanjenje telesne težine. One koje su svakodnevno konzumirale punomasno mleko i sireve manje su, ili nimalo, dobile u težini za razliku od kontrolne grupe koja je preferirala obrano mleko.

Dr Magdalena Rosel sa stokholmskog Karolin instituta, inače vođa ovog istraživanja, u zaključku studije govori i o drugim zdravstevenim prednostima konzumiranja punomasnog mleka: kalcijum, mlečne kiseline i drugi elementi koji se nalaze u njemu značajno doprinose čvrstini i zdravlju kostiju žena u menopauz, kao i boljoj propusnosti krvih sudova.

 

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Slavni kuvari otkrivaju tajne vitkosti

Slavni kuvari otkrivaju tajne vitkosti

Uvek ste se pitali da li je u pitanju plastična hirurgija ili neverovatna genetika. Holivudske zvezde ...
Čokolada čuva srce

Čokolada čuva srce

Dobra vest za sve obožavatelje čokolade! Istraživanje je pokazalo da osobe koje konzumiraju puno ...
Pirinač- malo zrno velikih moći

Pirinač- malo zrno velikih moći

Nutritivne vrednosti variraju od vrste do vrste ali uglavnom je sastav sličan, u najvećem procentu pirinač ...
DELL
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • mlekom za telo
  • kremom, mlekom, gelom protiv celulita
  • samo sapunom i vodom
  • imam jednu klasičnu kremu i za lice i za telo
  • redovnim tretmanima u salonima + odgovor pod 2

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 23°c
min 11°c

Bicikl

Roleri