Postovala: Ona portal
29
Nov
2010

Da li je nezdrav doručak bolji nego nikakav?

Pregledano: 4052 puta

Doručak je najvažniji obrok dana. Ujutro, naša tela su već dugo bez hrane, pa nivo šećera u krvi opada. Šećer u krvi je glavno gorivo za mozak, kada nivo šećera opadne, deluje na mentalne performanse. Kada spavate, telo radi u sporijem ritmu. Kad jedemo doručak, naše telo se budi iz režima uštede energije. Odlaganje jela uzrokuje da metabolizam tela ostane spor kao u režimu uštede energije dok spavamo. Što je osoba manje aktivna, usporiće se metabolizam i telo će biti primorano da sačuva čak i više energije. 

Preskakanje doručka je naročito loše za decu. Studije pokazuju da deca koja propuste doručak nisu tako dobra u školi kao deca koja imaju doručak. Deca koja imaju doručak bolja su na memorijskim zadacima, imaju više pažnje, postižu bolji rezultat na testovima, a sa više pažnje pohađaju nastavu. Njihova sveukupna ishrana je bolja i telesna težina je na zdravijem nivou.
Znamo da je važno jesti dobar doručak svakog jutra, ali, šta ako jedemo nezdrav doručak? Da li je uvek bolje da jedemo nezdrav doručak nego da preskočimo doručak? Dr Robert Kit, nutricionista sa Alabama, kaže da jeste. Prema njegovim rečima, komad torte i čaša mleka će podići nivo šećera u krvi i dati telu kalcijum i druge sastojke. Tako omogućavamo telu da sazna da više ne mora da čuva energiju i ne mora da ide u režim gladi. Međutim, postoji jedna bitna stvar. Dr Kit kaže da ljudi ne bi trebalo da konzumiraju za doručak gazirana bezalkoholna pića. Soda sadrži visoke količine šećera. Ako ih pijete za doručak, šećer dospe u krvotok brzo. Kao rezultat toga, nivo insulina se povećava i na taj način izaziva neprijatne fizičke simptome.

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Blagodeti jogurta

Blagodeti jogurta

Jogurt se prvi put pominje u starim zapisima iz vremena mongolskog osvajača Džingis-kana, tako da ovaj ...
Pirinač- malo zrno velikih moći

Pirinač- malo zrno velikih moći

Nutritivne vrednosti variraju od vrste do vrste ali uglavnom je sastav sličan, u najvećem procentu pirinač ...
Započnite lepo dan: Ideje za doručak

Započnite lepo dan: Ideje za doručak

Doručak pokreće metabolizam, obezbeđuje potrebnu energiju i dovoljnu količinu hranljivih materija. Isprobajte neke od ...
SANDISK
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 17°c
min 11°c

Bicikl

Roleri