Postovala: Senka Ivetić
29
Oct
2013

Jesenji trikovi za mršavljenje

Pregledano: 4090 puta

Jesen je sa sobom donela nekoliko trikova za gubljenje kilograma na zdrav, lak i sladak način.

Ušli smo u sezonu kestenja, mandarina i bundeva – namirnica koje osim očuvanja zdravlja, garantuju i mršavljenje na prirodan način.

Mandarine

Po svom sastavu mandarina je slična narandži, što znači da obiluje vitaminom C, kao i mineralima kalcijumom, magnezijumom, cinkom i kalijumom. Ovo slatko voće hidrira kožu i čini je sjajnom, a možete da ga jedete u neograničenim količinama, ravnomerno rasporedjeno u toku dana.
Njihovo bogatstvo vitaminom C podstiče topljenje masti i pomaže telu u proizvodnji el karitina, materije koja takodje ubrzava metabolizam.

mandarina

Kesten

Ko bi još mogao da odoli mirisu pečenog kestena, bez kojeg ne možemo zamisliti hladne dane? Kesten spada u grupu orašastog voća od kojeg se razlikuje po niskom procentu masti, visokoj količini skroba i vitamina C.

kestenje

Zbog obilja skroba, kesten poseduje veliki energetski kapacitet, pa tako predstavlja dobar izbor za sve one koji brinu o svojoj liniji.

Prokelj

Ove male zelene loptice, koje predstavljaju zimskog čuvara zdravlja, bogate su vitaminima i mineralima, a zbog male količine kalorija, spadaju u dijetetske namirnice. Recimo, 100 grama prokelja sadrži samo 43 kalorije.

prokelj

Ovi neobični plodovi su jedinstveni po svom sastavu koji je bogat vitaminima C, A, B kompleks, folnom kiselinom, magnezijumom i kalcijumom. Pored ovih hranljivih materija, prokelj obiluje i zaštitnim faktorima – sulforafan i indol-3-karbinol su komponente koje deluju protivupalno i antikancerogeno.

Da se ne bi izgubile hranljive vrednosti prokelja, preporučuje se da se kuva najviše 6 minuta.

Bundeva

Sam spomen tikve asocira nas na ovaj period godine, a titula “kraljica jeseni” je i više nego zaslužena. Njeno lako svarljivo meso sadrži minimalnu količinu kalorija, tačnije 28 na 100 grama.
Bogatstvo složenim ugljenim hidratima pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, a a posebno je bogata beta karotenom, vitaminom C, E kao i onim B grupe.

bundeva

Ubrana bundeva može ostati sveža i do godinu dana, a da za to vreme njene nutritivne vrednosti ostanu nepromenjene.

Nar

Vrednost ovih plodova više se ističe u posljednje vreme, najviše zbog niza važnih antioksidanata koje sadrži, a koji su primarni u zaštiti organizma od slobodnih radikala. Ali, i pored toga, nar obiluje folnom kiselinom, raznim vitaminima, vlaknima, dok je sa druge strane siromašan kalorijama.

nar

Nar će vam pomoći da izgubite višak kilograma, obzirom da smanjuje mogućnost zadržavanja masti u telu. Najbolje je da ga jedete svežeg zajedno sa semenkama, a isto tako nar će vam biti i odličan dodatak pečenom mesu ili raznim salatama.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Jelovnik za uspešan dan na poslu

Jelovnik za uspešan dan na poslu

Kao što i deca koja su gladna dokazano postižu lošije rezultate u školi, a ona koja tri puta ...
Top hrana za mozak

Top hrana za mozak

Dobra ishrana za mozak podrazumeva hranu sa malo zasićenih masti i šećera, kao i hranu bogatu ...
HP
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Nijednu, vjerujem u zdravu prehranu
  • Samo jednu i shvatila sam da to nije za mene
  • Manje od 5
  • 5-10 otprilike
  • Bilo ih je toliko da ne znam ni broj

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -3°c
min -6°c

Roleri

Bicikl