10
Jan
2014

Kinoa: najzdravija namirnica na planeti!?

Pregledano: 5238 puta

Uprkos tome što najverovatnije čak niste ni čuli za nju, kinoa je jedna od najzdravijih namirnica svih vremena! Saznajte više o njoj!

Mada je počela da se uzgaja još pre tri hiljade godina u području Anda, kinoa je namirnica koja će tek sada doživeti svojih pet minuta slave. Zanimljivo je da se kinoa smatra jednom od najzdravijih namirnica svih vremena, a prošla, 2013. godina proglašena je međunarodnom godinom kinoe.

   kinoa

Kinoa je namirnica koja se kuva i konzumira poput žitarica. Ipak, ona nije žitarica, već je više srodna spanaću, blitvi i repi. Deo koji se jede podrazumeva semenje koje se kuva poput riže i nema glutena.

Ova namirnica je posebno zdrava jer predstavlja jedinstven izvor proterina, tačnije sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, za razliku od drugih žitarica koje sadrže najviše tri. pa je nazivaju kompletnim izvorom belančevina. Interesantno je da sadrži recimo više kalcijuma od mleka i više proteina od mesa.

Bolivijski poljoprivrednici tvrde da nikada nisu bolesni, jer konzumiraju kinou od koje prave hleb, alkoholno piće koje "vraća snagu", supe i kolače. Zrno ove biljke sadrži 12 odsto belančevina, pet odsto masti, 63 odsto ugljenih hidrata. Sadrži i dragocene vitamine, među kojima su posebno važni B 1, B 2 i E. Zbog raznolikog mineralnog sastava, gde je najupečatljivije gvožđe i fosfor, kinoa se smatra super namirnicom.

Od više vrsta najkomercijalnije su bela, crvena i crna kinoa.

   kinoa

Iako se ubraja u zrnastu hranu koja potiče od trava, kinoa botanički pripada porodici spanaća. Činija kuvane kinoe daje oko 160 kalorija koje potiču od ugljenih hidrata i kvalitetnih belančevina, bogate vrednim sastojcima lizinom i metioninom. Zanimljivo je da sadrži i albumin, protein koji se primarno dobija iz belanca.

Za kuvanje kinoe potrebno je daleko manje vremena nego za druge žitarice. Skuva se za 15 minuta, ali važno je dobro je oprati da bi se otklonili saponini koji se nalaze u spoljašnjoj opni. Može da se jede i hladna i topla, a lepo se kombinuje sa povrćem u salati ili kao testo u supi.


Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
6
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
5
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Princes krofne

Princes krofne

Sastojci: Za krofne: -6 jaja -150g masti ili putera ili ...
Kurkuma: Začin koji u Indiji zovu 'lepa kao noć punog meseca'

Kurkuma: Začin koji u Indiji zovu 'lepa kao noć punog meseca'

Navodno je u 13 veku posle Hrista, legendarni pustolov Marko Polo, vrativši se sa svojih avantura ...
Blagodeti jogurta

Blagodeti jogurta

Jogurt se prvi put pominje u starim zapisima iz vremena mongolskog osvajača Džingis-kana, tako da ovaj ...
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -2°c
min -4°c

Roleri

Bicikl