10
Jan
2014

Kinoa: najzdravija namirnica na planeti!?

Pregledano: 5449 puta

Uprkos tome što najverovatnije čak niste ni čuli za nju, kinoa je jedna od najzdravijih namirnica svih vremena! Saznajte više o njoj!

Mada je počela da se uzgaja još pre tri hiljade godina u području Anda, kinoa je namirnica koja će tek sada doživeti svojih pet minuta slave. Zanimljivo je da se kinoa smatra jednom od najzdravijih namirnica svih vremena, a prošla, 2013. godina proglašena je međunarodnom godinom kinoe.

   kinoa

Kinoa je namirnica koja se kuva i konzumira poput žitarica. Ipak, ona nije žitarica, već je više srodna spanaću, blitvi i repi. Deo koji se jede podrazumeva semenje koje se kuva poput riže i nema glutena.

Ova namirnica je posebno zdrava jer predstavlja jedinstven izvor proterina, tačnije sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, za razliku od drugih žitarica koje sadrže najviše tri. pa je nazivaju kompletnim izvorom belančevina. Interesantno je da sadrži recimo više kalcijuma od mleka i više proteina od mesa.

Bolivijski poljoprivrednici tvrde da nikada nisu bolesni, jer konzumiraju kinou od koje prave hleb, alkoholno piće koje "vraća snagu", supe i kolače. Zrno ove biljke sadrži 12 odsto belančevina, pet odsto masti, 63 odsto ugljenih hidrata. Sadrži i dragocene vitamine, među kojima su posebno važni B 1, B 2 i E. Zbog raznolikog mineralnog sastava, gde je najupečatljivije gvožđe i fosfor, kinoa se smatra super namirnicom.

Od više vrsta najkomercijalnije su bela, crvena i crna kinoa.

   kinoa

Iako se ubraja u zrnastu hranu koja potiče od trava, kinoa botanički pripada porodici spanaća. Činija kuvane kinoe daje oko 160 kalorija koje potiču od ugljenih hidrata i kvalitetnih belančevina, bogate vrednim sastojcima lizinom i metioninom. Zanimljivo je da sadrži i albumin, protein koji se primarno dobija iz belanca.

Za kuvanje kinoe potrebno je daleko manje vremena nego za druge žitarice. Skuva se za 15 minuta, ali važno je dobro je oprati da bi se otklonili saponini koji se nalaze u spoljašnjoj opni. Može da se jede i hladna i topla, a lepo se kombinuje sa povrćem u salati ili kao testo u supi.


Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
6
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
5
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

ZA DOBAR SAN:Prirodni napitak koji se bori protiv nesanice!

ZA DOBAR SAN:Prirodni napitak koji se bori protiv nesanice!

Međutim, ubrzan tempo života, sve više obaveza i brojni problemi često nas sprečavaju da se naspavamo i ...
Dobar osećaj koji se vidi!

Dobar osećaj koji se vidi!

“U školi, na poslu, za vreme posta, postoji ukusan i zdrav obrok, brzo se priprema, daje nam energiju i ...
Upomoć, ne mogu bez slatkog!

Upomoć, ne mogu bez slatkog!

Izjavu ˝Ja sam zavisan/a o slatkom˝ niko ne doživljava previše ozbiljno. Pored svih ostalih zavisnosti, ona za ...
NOKIA
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Nego šta!!!
  • I više od toga.
  • Nema boljih od mene.
  • Nisam zgodan al sam neophodan
  • Trebalo bi da se posvetim više sebi.... Jeb...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 18°c

Bicikl

Roleri