21
Jun
2013

Kupus za dijetu i kao eliksir zdravlja

Pregledano: 3269 puta

Kupus je najrasprostranjeniji medju povrtarskim biljkama.Ne bez razloga jer sadrži mnoge vitamine i hranljive sastojke neophodne za zdravlje.

Kupus je najrasprostranjeniji medju povrtarskim biljakama. Ne bez razloga, jer sadrži mnoge vitamine i hranljive sastojke neophodne za zdravlje. Postojbina ovog povrća je zapadna Evropa, gde se može naći i divlji kupus. Veliku popularnost imao je i u drevnol Grčkoj, gde su mu pripisivali neobična lekovita svojstva i koristili ga pri oboljenjima jetre, kože i za „lečenje od pijanstva". Aleksandar Makedonski je svoju armiju hranio kupusom pred velike bitke, smatrajući da on obezbeduje pobede, a u drevnom Rimu smatrali su ga čudotvornim sredstvom za poboljšanje varenja i iznosili na trpezu kao desert.

Kupus dijeta

U današnje vreme veoma je popularna kupus dijeta za mršavljenje.Kupus dijeta je veoma jednostavna za sprovodjenje a i veoma jeftina.Tokom sedam ili četrnaest dana tokom kupus dijete jedete supu od kupusa u neograničenim količinama uz dodatak malo drugih namirnica kao u jelovniku ispod.

Kupus dijeta jelovnik

Dan 1: Kupus supa i voće .Od pića samo voda.
Dan 2: Supa od kupusa u neograničenoj količini. Jedan pečeni krompir srednje veličine za večeru.
Dan 3: Supa od kupusa plus voće (osim banane).
Dan 4: Kupus supa i obrano mleko 250 ml.Jedna banana.
Dan 5: Kupus supa i 200 grama govedine i 2 paradajza. Pijte 6-8 čaša vode da isperete ekstra mokraćnu kiselinu iz svog tela.
Dan 6: Supa od kupusa i 200 grama govedine.
Dan 7: Kupus supa sa malo smeđeg pirinča.

Uz pomoć ove dijete se može smršati do 10 kilograma

Kupus se koristi za pripremanje raznih jela  ali njegova vrednost ne svodi se samo na hranliive osobine. On je u velikoj meri i lekovit,jer sadrži oko 2 odsto materije koja poboljšava motrnu funkcajiu želuca i creva i doprinosi izlučivanju preteranih količina holesterola iz organizma. Kupus raspolaže raznim fermentima, mineralnim solima, naročito kalijumskim, fosfornim i,sumpornim, kao i vitaminima C, P i K. Vitamini se u svežem kupusu dugo održavaju, ali ih ima i u kiselom kupusu koji se čuva na hladnom mestu, u sudu sa dosta rasola. Ovde treba istaći da deo vitamina prelazi u rasol, koji se može koristiti kao polivitaminski i okrepljujući napitak pri oboljenjima jetre, hroničnim zatvorima i pojavi hemoroida. Rasol treba piti podgrejan i to čašu do čašu i po dnevno. Kupus sadrži manje količine ugljenih hidrata, pa se koristi i u ishrani dijabetičara. Bogat je i fitoncidima koji uništavaju stafilokoke, tuberkulozne bacile i druge mikroorganizme. Prisustvom fitoncida objašnjava se i lečenje gnojnih rana, čireva i opekotina oblaganjem obolelih mesta svežim i čistim listovima kupusa. Mleveni listovi kupusa, prethodno prokuvani u mleku i pomešani s mekinjama, koriste se kao provereni narodni lek za kožu obolelu od škrofula, ekcema i gnojnih rana. Ta oboljenja se leče i prema-zivanjem obolelih mesta biljnim uljem, a zatim prekrivanjem dvostrukim slojem kupusnih listova.

Svež sok od kupusa koristi se za ispiranje usne duplje i grla kada su zapaljeni. Tri puta po jedna supena kašika soka od crvenog kupusa pije se dnevno za lečenje kašlja i promuklosti. Zapaljenje disajnih puteva leči se kuvanim kupusom, pomešanim s medom. I narodno iskustvo i medicinska istraživanja pokazala su da je kupus svojevrsni eliksir mladosti i zdravlja.

Dragana Djordjevic

Čekamo da Dragana Djordjevic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Ideje za zdrave grickalice (2. deo)

Ideje za zdrave grickalice (2. deo)

Napravili smo listu zdravih ideja za grickanje, za one koji žele nešto što nije štetno za ...
Hrana za seksi osećaj

Hrana za seksi osećaj

Hrana sem što ume da zagolica nepca, i te kako dobro zna da zagolica i maštu. Pojedine ...
Zdrava hrana-drugi deo

Zdrava hrana-drugi deo

1. Haringa Šta sadrži: gvožđe, cink i kalcijum. Takođe ...
VIVAX
7454,oo
prava cena : 8944.8,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • sestri
  • mami
  • partneru
  • drugarici
  • nikome

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 0°c
min -1°c

Roleri

Bicikl