Postovala: Senka Ivetić
20
Aug
2014

Možda ste netolerantni na gluten?

Pregledano: 6757 puta

Prepoznavanje osetljivosti na gluten, kao i njene moguće posledice, celijakije, nije lako, pogotovo u ranoj fazi, ako se ignorišu neki od simptoma.

Gluten  je lepljiva belančevina koju sadrže žitarice kao što su pšenica, raž, ječam, ovas. Ove belančevine oštećuju sluzokožu tankog creva zbog čega dolazi do upale. Organizam reaguje tako što stvara različita antitela - protiv glutena, ali i protiv sopstvenih ćelija pa tako celijakija pripada i grupi alergija i grupi autoimunih bolesti.

Prepoznavanje osetljivosti na gluten, kao i njene moguće posledice, celijakije, nije lako, pogotovo u ranoj fazi, ako se ignorišu neki od simptoma.

gluten

Celijakija je autoimuna bolest koju karakteriše neprikladni imuni odgovor na gluten, protein koji se nalazi u pšenici i u srodnim žitaricama- raž i ječam. Ova reakcija dovodi do upale tankog creva i do oštećenja i uništenja resica koje oblažu unutrašnji zid creva. Resice su mali nabori tkiva koji povećavaju površinu creva i na taj način dozvoljavalju i omogućuju apsorpciju hranljivih materija, vitamina, minerala, tečnosti i elektrolita u organizam. Kod osoba oseljivih na gluten, organizam proizvodi antitela koja deluju protiv sastojaka crevnih resica. Onoliko dugo koliko je osoba izložena ovim proteinima, njegov organizam će proizvoditi ova antitela. Kada su crevne resice oštećene ili uništene, organizam je znatno manje u stanju da apsorbuje hranu i tada počinje da razvija simptome vezane za neuhranjenost i lošu apsorpciju.

gluten

Mogući simptomi netolerancije na gluten

Navodimo vam šest uobičajenih simptoma, kao i savet kako da utvrdite da li niste netolerantni na gluten kad uočite simptome sa kojima ste već navikli da živite.
Ponekad se ovi simptomi pojave odmah nakon obroka i ne traju dugo. U drugim slučajevima, simptomi mogu da traju nedeljama, ili čak da postanu hornični.

1 Očigledno je da će biti gastrointestinalnih simtpoma (GI), problema sa želucem u problema sa varenjem. Među njima, mogući su sledeći: gasovi, nadimanje, uznemirenost stomaka, grčevi u abdomenu, zatvor, proliv ili smenjivanje zatvora i proliva – tzv. sindrom nadražljivih creva (IBS)

2 Glavobolje i/ili migrene

3 Fibromialgija nije bolest, to je sindrom. To znači da imate žigove i bolove u mišićima i vezivnim tkivima – to je značenje te reči, kao i dijagnoze (fibro: vezivno tkivo, myo: mišić, algia: bol).

4 Emocionalni problemi uključujući stalnu razdražljivost i iznenadne, iracionalne promene raspoloženja.

5 Neurološki problemi, uključujući vrtoglavicu, problem sa održavanjem ravnoteže i perifernu neuropatiju koja pogađa periferne nerve dovodeći do bola, slabosti, žmaraca ili utrnulosti udova.

6 Umor, hroničan, ili gotovo posle svakog obroka. Sindrom hroničnog umora (CFS), kao i fibromialgija, nije bolest, već sindrom. Ako vam je postavljena takva dijagnoza, to znači da lekar nije u stanju da odredu uzrok vašeg umora.

Svi ovi simptomi se mogu naći i kod drugih bolesti ili zdravstvenih problema. Zato je veoma teško postaviti dijagnozu samo na osnovu simptoma.

Kako biste sami sebe testirali, predlažemo vam da se 60 dana hranite bez gluten. Pre toga, zapisujte sve simptome koji vas muče, a nakon regulisane ishrane proverite da li su se neki simptomi izgubili i da li se osećate bolje.

gluten

U grupu žitarica bez glutena spadaju pirinač , kukuruz, soja, heljda, proso, dok sojino zrno i prerađevine od modifikovane soje sadrže gluten. Hlebna brašna u bezglutenskoj ishrani su brašno od krompira i krompirov skrob, sojino brašno, tapioka - brašno od korena kasava biljke, brašno od leblebija, kestena, kao i sva brašna od koštuničavih plodova - badema, lešnika i oraha.

gluten

Namirnice koje sigurno sadrže gluten su pšenica, raž, ječam i to u svim oblicima - brašno, griz, skrob, mekinje, prezle, pahuljice, ali i pšenične klice, te svi proizvodi kao što su hleb, testenine, peciva, kornet sladoleda... Takozvani ‘skriveni gluten’ javlja se kao dodatni sastojak mnogih proizvoda - modifikovani skrob, želatin, emulgator, stabilizator ili vezivno sredstvo koji se nalaze u raznovrsnim proizvodima poput začina, praška za pecivo, vanil-šećera, industrijskih kremova, sladoleda, umaka, kečapa, preliva za salate, instant krompira, industrijskih slatkiša, mesnih prerađevina. Iz tog razloga izbegavajte i industrijski konzervirano povrće koje često sadrži stabilizatore ili emulgatore skrobnog porekla. Takođe, kod industrijski sušenog i kandiranog voća se koristi pšenično brašno ili industrijski šećer u prahu u kojem se nalazi 5% glutena. Izbegavajte i industrijske jogurt, kiselo mleko i voćni jogurt jer sadrže razne stabilizatore, kao i sireve koji se pripremaju sa belim sirćetom.
Nemojte smetnuti sa uma da su mnoga alkoholna pića dobijena destilacijom od "zabranjenih" žitarica - viski, votka, džin i pivo. Čak i u nekim voćnim sokovima koristi se manja količina brašna radi zgušnjavanja, pa je najbolje da sami pripremate sveže voćne sokove.
Dijabetičari bi trebalo da budu na oprezu jer mnogi zaslađivači - saharin, ciklamat sukraloza, acesulfam- k ujedno sadrže i nepoželjne aditive, a kako se isti nalaze i u većini gaziranih sokova i oni se nalaze na spisku nedozvoljenih namirnica.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kinoa: najzdravija namirnica na planeti!?

Kinoa: najzdravija namirnica na planeti!?

Mada je počela da se uzgaja još pre tri hiljade godina u području ...
Započnite lepo dan: Ideje za doručak

Započnite lepo dan: Ideje za doručak

Doručak pokreće metabolizam, obezbeđuje potrebnu energiju i dovoljnu količinu hranljivih materija. Isprobajte neke od ...
Začini: tajna dobrih kuvara!

Začini: tajna dobrih kuvara!

Biti dobra kuvarica - pa svaka od nas je to poželela bar jednom u životu. Ali za kuvanje je potrebna ...
NOKIA
1730,oo
prava cena : 2076,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 17°c

Bicikl

Roleri