Postovala: Senka Ivetić
09
Apr
2013

Pirinač- malo zrno velikih moći

Pregledano: 5352 puta

Znate li koliko vrsta pirinča postoji širom sveta? Na osnovu istraživanja utvrđeno je da postoji preko 40 000 različitih vrsta riže.

 Nutritivne vrednosti variraju od vrste do vrste ali uglavnom je sastav sličan, u najvećem procentu pirinač sadrži uvek ugljene hidrate, zatim vodu, proteine, dijetarna vlakna, i veoma malu količinu masti i šećera. U toku dana, svi lekari preporučuju da se pojede barem 100g pirinča.

Kao energetska namirnica, pirinač sadrži protide bogate esencijalnim aminokiselinama i malo lipida. Opna koja ga obavija, bogata vlaknima, sadrži kalijum, magnezijum, selen i mangan, kao i masne kiseline i vitamin PP.

pirinac

Pored toga, tu je i koktel vitamina B, tj. biotin i vitamin B1, neophodan nervnom sistemu.

Konzumirajte naizmenično razne vrste pirinča beli, crveni, braon, kako biste iskoristili sve sastojke kontrolišući ravnotežu vlakana. Ako držite dijete, preporučuje se integralni, jer brže zasiti i olakšava pražnjenje creva.

Vlakna koja stimulišu varenje

Ako vas muči opstipacija, vlakna iz opne pirinčanog zrna stimulišu pražnjenje creva. Uvrstite integralni pirinač u svoj jelovnik zajedno sa drugim namirnicama bogatim vlaknima i fermentiranim mlečnim proizvodima, kako biste popravili crevnu floru. Pijte puno vode bogate magnezijumom i jedite polako. Ako opstipacija i dalje traje, konsultujte se sa lekarom.

pirinac

Predlog za dezert: pomešajte usitnjene suve kajsije sa crvenim integralnim pirinčem. Dodajte pola jogurta i kafenu kašičicu meda. Sve promešajte i odmah popijte.

pirinac

Pazite jer opna pirinča oksidira. Kupujte integralni pirinač u hermetičkom pakovanju i čuvajte ga na hladnom mestu kada ga otvorite.

Prilagođen osetljivim crevima

Idealan za osetljiva creva, beli pirinač ima malo otpadaka koje treba izbaciti posle varenja, a otud i pogrešan zaključak da on stvara zatvor. Njegov skrob pomaže u slučaju dijareje. Naime, ako imate dijareju, ili problem sa varenjem, pijte pirinčanu vodu, koja deluje umirujuće i vraća vodu organizmu.

pirinac

Možete jedan dan da držite dijetu sa pirinčanom vodom, bujonom od povrća i mineralnom vodom, a zatim uspostavite crevnu floru uz pomoć pivskog kvasca ili jogurta, naravno postepeno. Ako problemi i dalje traju, ili u slučaju temperature ili povraćanja, obratite se lekaru.

Specifičan način ishrane

Pirinač može da se konzumira u slučaju alergije na proteine iz kravljeg mleka, ili netolerancije prema laktozi (prirodnom mlečnom šećeru) zbog nedostatka enzima neophodnog za njeno varenje. Ako želite da povratite osećaj pijenja mleka, možete uzimati napitke na bazi pirinča.

pirinac

Netolarancija prema glutenu

Ovde se zapravo radi o netoleranciji prema određenim proteinima (prolaminima) koji sadrže gluten iz pšenice, ječma i raži.

O ovoj bolesti se veoma malo zna kod nas, a još je manje podataka o tome koliko je pacijenata obolelo od nje.

Lečenje se sastoji u doživotnoj ishrani bez glutena, gde su se pirinač i kukuruz pokazali kao veoma dragocene namirnice.

pirinac

Ovakav način ishrane ( gluten se mora zaboraviti) moraju da prate oboleli dijetetičar i  lični lekar, naravno, po veoma strogim kriterijumima, a u skladu sa redovnim lekarskim pregledima.

Dijabetes

U slučaju dijabetesa, pirinač se često preporučuje, jer sprečava nagli skok šećera u krvi.

Izvor: stetoskop

Tagovi : |

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Zdrava hrana svakog dana!

Zdrava hrana svakog dana!

Ako imate višak kilograma koji želite da skinete ili dijabetes zbog čega vam je zdrava ishrana terapija ili ste ...
Pet pravila koja treba da prekršite

Pet pravila koja treba da prekršite

Bez obzira na to da li slušate mamine savete, preporuke iskusnih prijatelja ili instrukcije vašeg lekara, ...
Jesenji trikovi za mršavljenje

Jesenji trikovi za mršavljenje

Ušli smo u sezonu kestenja, mandarina i bundeva – namirnica koje osim očuvanja zdravlja, garantuju i ...
KINA
5971,oo
prava cena : 7165.2,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • porodičnim odnosima
  • karijeri
  • prijateljskim odnosima
  • pravljenju novca
  • zadovoljstvu samim sobom

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 2°c
min -2°c

Roleri

Bicikl