Postovala: Senka Ivetić
07
Dec
2012

Pomfrit ipak nije toliko nezdrav?

Pregledano: 6288 puta

Sjajne vesti stižu iz Napulja za sve ljubitelje pomfrita – ako se pravilno pripreme, popularni prženi krompirići nisu uopšte loši za zdravlje!

Stručnjaci na Univerzitetu u Napulju su zajedno s kolegama iz škole za profesionalne kuvare Dolce & Salato sproveli istraživanje koje je pokazalo da prženje nije loše za zdravlje ako se na neke stvari pazi, prenosi talijanska “La Stampa”.

Istraživanje je sprovedeno u dve faze. Tokom prve faze pratili su apsorpciju ulja u različitim vrstama hrane tokom prženja gde je otkriveno da su tikvice i patlidžani upili 30 posto ulja, a krompiri i testo (za pripremu tzv. napuljske pizze) upijali su samo pet posto.
'Osnovno pravilo koje treba znati jeste to da skrob igra važnu ulogu u čuvanju hrane pri prženju i redukuje upijanje ulja. Skrob u krompirima je posebno efikasan u tome. No mora se paziti ako se koriste smrznuti ili prethodno prženi proizvodi, jer se u tom slučaju apsorpcija ulja značajno povećava', rekao je profesor Vincenzo Fogliano koji je vodio studiju.

pomfrit

U drugoj su fazi proveli eksperiment u kuhinji čime su dokazali svoju teoriju. Kako bi izbegli apsorpciju ulja pri prženju hrane, proizvodi nisu smeli prethodno da budu prženi, smrznuti ili ponovno prženi. Kad su se pridržavali tog pravila, krompirići i pizze su upijali vrlo male količine ulja.

'Moram reći da su dokazi potkrepili teoriju. Molekularna gastronomija je fascinantan svet koji nam pruža niz informacija ne samo o primarnim stvarima, nego i produbljuje naše znanje o metodama kuvanja i hemijskim reakcijama – u posudi za kuhanje, na tanjiru i u našem telu', dodao je italijanski kuvar Giuseppe Daddio koji je učestvovao u istraživanju.

Ovo istraživanje znatno se razlikuje od svega što smo do sada čuli i isvojili o zdravoj ishrani, zato je možda razumno prihvatiti ovo istraživanje kao još jedno od mnogih. Ipak, sve što je u umerenoj količini ne mora biti štetno, pa tako i prženi krompirići.

Izvor: Tportal.hr

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Upomoć, ne mogu bez slatkog!

Upomoć, ne mogu bez slatkog!

Izjavu ˝Ja sam zavisan/a o slatkom˝ niko ne doživljava previše ozbiljno. Pored svih ostalih zavisnosti, ona za ...
Jesenji trikovi za mršavljenje

Jesenji trikovi za mršavljenje

Ušli smo u sezonu kestenja, mandarina i bundeva – namirnica koje osim očuvanja zdravlja, garantuju i ...
Pistaći:

Pistaći: "zarazna" grickalica za zdraviji život!

Pistaći sadrže 50 odsto masti, po 20 odsto belančevina i ugljenih hidrata, mnogo vlakana, ali i ...
SAMSUNG
1879,oo
prava cena : 2254.8,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • mlekom za telo
  • kremom, mlekom, gelom protiv celulita
  • samo sapunom i vodom
  • imam jednu klasičnu kremu i za lice i za telo
  • redovnim tretmanima u salonima + odgovor pod 2

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 5°c
min 1°c

Roleri

Bicikl