Postovala: Nataša Ilić
09
Aug
2012

Potvrđeno: pivo ne goji!

Pregledano: 5266 puta

Do sada se mislilo da je pivo glavni uzročnik gojenja i pivskog stomaka, no stvari stoje sasvim drugačije!

Verujemo da dame ne zaostaju kada je u pitanju ispijanje piva. Traje Guča, a bliži se i Beogradski festival piva, pa je vreme da vas obavestimo koliko to ovaj napitak od hmelja i slada, bogat komplekosom B vitamina, zpravo goji. Mi vas upućujemo u najčešće pivske zablude i kako kombinovati određene vrste piva sa hranom.

Preterivanje sa unosom bilo koje namirnice ili pića donosi do gomilanja masnog tkiva. Razlog viška kilograma kod onih koji piju pivo "leži" u preterivanju u omiljenom piću, jer je ipak reč o "tečnom hlebu"

Zabluda 1: Pivo goji

Pivo ima sličnu energetsku vrednost kao mleko i nema nikakvih čudnih interakcija koje bi dovele do gojenja ili pivskog stomaka.

Preterivanje sa unosom bilo koje namirnice ili pića dovešće do gomilanja masnog tkiva. Razlog nakupljanja kilograma kod pivopija možda leži u činjenici da se u pivu preteruje, jer je reč o “tečnom hlebu”.

Naučno je dokazano da su pivopije manje poštuju savete nutricionista, nego osobe koje češće piju vino.

Zabluda 2: Hladno pivo prija u vreme vrućina

Mnogi posežu za hladnim pivom kao osveženjem kada dođe leto. Međutim, konzumacija alkohola se ne preporučuje kada su vrućine, budući da alkohol dodatno dehidrira telo. Opet je važno da se umereno i odgovorno poseže za pivom. Ipak, ovaj napitak će najbolje prijati uz večernja letnja opuštanja!

Kombinovanje hrane i piva

Piva se kombinuju sa gotovo svom hranom, uz predjela i male zalogaje, mesna jela, ribe, raznovrsne sireve, gorkaste deserte. Piva se dobro slažu sa turšijom, pečenim kobasicama, ljutim meksičkim jelima, jelima sa roštilja i sa dimljenim specijaliteima.

Gorka jela, poput špargle, salate od radiča (cikorije), plemeniti sirevi dobro se slažu sa gorkim ukusom piva. Ne treba zaboraviti da i suprotnost ukusa daje čaroliju, pa se slatka jela, deserti koji imaju gorku notu, poput čokoladnih poslastica, dobro slažu sa crnim pivom čiji ukus podseća na crnu čokoladu.

Riba se dobro slaže sa pivom gornje fermentacije (mutno pivo) koje pojačava ukus ribe i daje osećaj svežine. Uz piletinu, junetinu i svinjetinu piju se lager piva, a prednost se daje pivima sa izraženim sladnim ukusom koja su nešto manje prevrela. U našim krajevima se uz ribu uglavnom služe vina, dok se u severnoj Evropi često piju gorča piva.

Uz morske plodove, školjke i rakove dobro se slažu tamna piva jačeg ukusa. Uz sireve je preporuka da se kombinuju piva čije se kiseline slažu sa kiselinama sireva, a uz zrele sireve dobro idu jaka piva.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
4
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Ideje za zdrave grickalice (1. deo)

Ideje za zdrave grickalice (1. deo)

Ako nastojite izgubiti kilograme ili ostati fit, a volite grickalice između obroka, nije sve izgubljeno. Postoje ...
10 ukusnih i laganih ideja za doručak

10 ukusnih i laganih ideja za doručak

Ujutro, nakon ustajanja, brzo se spremite za posao i izletite kroz vrata bez doručka. Možda ugrabite pecivo ili ...
Nar- simbol plodnosti

Nar- simbol plodnosti

Nar je zaista jedinstveno i misteriozno voće koje od davnina predstavlja simbol ...
SANDISK
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Espreso
  • Koka-kolu
  • Nes/Ajs kafu
  • Bilo koji negazirani sok
  • Kiselu vodu

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 3°c
min 0°c

Roleri

Bicikl