Postovala: Nataša Ilić
20
Oct
2013

Šest namirnica koje smanjuju nadutost stomaka

Pregledano: 10524 puta

Imate problema sa nadutošću? Ne možete da uđete u prošlogodišnje farmerke? Pročitajte ovaj tekst

Jesen je odavno tu, a sa njom je došlo i hladnije vreme. To znači da ste verovatno iz ormana izvukli i svoje omiljene stare farmerke. Posle opuštajućeg leta možda vam se dogodilo da ne možete da stanete u njih.  I to ne zbog viška kilograma, već zato što ste naduti.

nadustost stomaka

Svi smo ponekad osetili to.  Osećaj kao da ćete svakog časa prsnuti. Osećaj otečenosti u području stomaka koji nema uvek veze sa PMS-om. Ovaj osećaj nije samo fizički neprijatan, već može da utiče na naše raspoloženje i samopouzdanje. Pa, zašto se to uopšte dešava i šta sve možemo da učinimo da bismo sprečili ovu pojavu?

Svi se mi, s vremena na vreme, osećamo malo nanaduto i otečeno. Ovo je najčešće prouzrokovano prirodnim procesima za vreme varenja. Nadutost se obično dešava zbog skupljanja tečnosti ili proizvodnje gasova u telu. Međutim, nadutost nije uvek prouzrokovana zbog skupljanja gasova – važnije je kako telo obrađuje te gasove.

nadustost i bol u stomaku

Dobra vest je što povremenu nadutost lako možete smanjiti pametnim izborom hrane i promenama načina života. Ovih šest namirnica pomoći će vam da se rešite neprijatnog osećaja natečenosti i da zadržite ravan stomak.

pirinac

Pirinač (u potpunosti svarljivi ugljeni hidrati): Neke namirnice, posebno neki ugljeni hidrati, ili su nesvarljivi ili se samo delomično vare u crevima. Upravo te namirnice mogu da stvore skupljanje gasova, a time i nadutost. Po američkom koledžu za gastroenterologiju pirinač i pirinčano brašno su dobra zamena za skrobne namirnice kao što su pšenica, zob, kukuruz i krompir. Pirinač se vari u tankom crevu, što znači da sa njim imate najmanje šanse za stvaranje gasova u crevima.

banana

Banana (kalijum): Nadutost nije uvek povezana sa gasovima. Krivac može da bude i povećan unos natrijuma (soli). So se krije u mnogim prerađevinama, a ona zadržava vodu u telu. Kalijum, s druge strane, može da pomogne da se smanji nivo natrijuma u telu, pa je održavanje  normalnog nivoa natrijuma i kalijuma važno za održavanje nivoa vode u telu. Ako je vaša nadutost posledica jučerašnje slane večere, dodajte u svoje jutarnje zobene pahuljice jednu iseckanu bananu da biste popravili nivo natrijuma i kalijuma u telu.

jogurt

Jogurt (probiotici): Jogurt vam takođe može pomoći da pobedite nadutost, ali treba da odaberete onaj koji ima aktivne probiotičke kulture. Redovno konzumiranje ovakvih jogurta pomaže kod povećanja "dobrih" bakterija (Bifidobacterium i Lactobacillus) u probavnom traktu, što poboljšava varenje i sprečava nadimanje. Najbolji izvor je običan, nemasni jogurt. Ako vam treba malo slatkog, u jogurt ubacite sveže voće – izbegavajte voćne jogurte, jer sadrže mnogo šećera.

caj od nane

Biljni čaj (smanjuje grčeve): Istraživanja su pokazala da nana smiruje bol i upale u želucu i crevima. Za brzinsko olakšanje pijuckajte čaj od nane, jer će vam pomoći da opustite probavni sistem i ponovo uspostavite normalnu peristaltiku, odnosno kontrakcije mišića.

krastavac

Krastavac (prirodni diuretik): Ako ste već naduti, krastavac je savršena grickalica koja će vam pomoći da izravnate stomačić. Dosta vode i malo vlakana u krastavcu može  da vas tera češće u WC, pa ćete se osećati lakše i manje naduto.

papaja

Papaja (papain): Istraživanje sprovedeno 2009. godine je pokazalo da sveža papaja sadrži belu, mlečnu supstancu nazvanu papain (proteolitički enzim koji pomaže probavu proteina), a kad je zrela ovo voće je odlično kao umereno snažan laksativ koji pomaže da se creva ubrzaju. Iako ovo baš i nije najpopularnije ili najdostupnije voće kod nas, ali nije loše da probate ako naletite negde na nju. Napravite od nje frape za doručak!

Zapamtite: drugačija hrana na svakog deluje drugačije. Ako se često osećate naduto pokušajte da vodite dnevnik ishrane da biste što lakše prepoznali koja vam hrana smeta i koju treba da izbjegavate. Povremena nadutost sasvim je normalna, ali ako je stalno prisutna i hronična, može da bude simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema, pa se u tom slučaju posavetujte sa lekarom.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
6
Nasmejano
7
Ljuto
1
Tužno
2
Srećno
3
Bolje
9
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Ideje za zdrave grickalice (1. deo)

Ideje za zdrave grickalice (1. deo)

Ako nastojite izgubiti kilograme ili ostati fit, a volite grickalice između obroka, nije sve izgubljeno. Postoje ...
Zdrava hrana svakog dana!

Zdrava hrana svakog dana!

Ako imate višak kilograma koji želite da skinete ili dijabetes zbog čega vam je zdrava ishrana terapija ili ste ...
Zaobiđite loše navike u vreme doručka!

Zaobiđite loše navike u vreme doručka!

Doručak je navažniji obrok jer je upravo on zaslužan za energiju koja vam je potrebna na početku dana i koja služi ...
NOKIA
1730,oo
prava cena : 2076,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 16°c
min 3°c

Roleri

Bicikl