Postovala: Nataša Ilić
20
Oct
2013

Šest namirnica koje smanjuju nadutost stomaka

Pregledano: 10819 puta

Imate problema sa nadutošću? Ne možete da uđete u prošlogodišnje farmerke? Pročitajte ovaj tekst

Jesen je odavno tu, a sa njom je došlo i hladnije vreme. To znači da ste verovatno iz ormana izvukli i svoje omiljene stare farmerke. Posle opuštajućeg leta možda vam se dogodilo da ne možete da stanete u njih.  I to ne zbog viška kilograma, već zato što ste naduti.

nadustost stomaka

Svi smo ponekad osetili to.  Osećaj kao da ćete svakog časa prsnuti. Osećaj otečenosti u području stomaka koji nema uvek veze sa PMS-om. Ovaj osećaj nije samo fizički neprijatan, već može da utiče na naše raspoloženje i samopouzdanje. Pa, zašto se to uopšte dešava i šta sve možemo da učinimo da bismo sprečili ovu pojavu?

Svi se mi, s vremena na vreme, osećamo malo nanaduto i otečeno. Ovo je najčešće prouzrokovano prirodnim procesima za vreme varenja. Nadutost se obično dešava zbog skupljanja tečnosti ili proizvodnje gasova u telu. Međutim, nadutost nije uvek prouzrokovana zbog skupljanja gasova – važnije je kako telo obrađuje te gasove.

nadustost i bol u stomaku

Dobra vest je što povremenu nadutost lako možete smanjiti pametnim izborom hrane i promenama načina života. Ovih šest namirnica pomoći će vam da se rešite neprijatnog osećaja natečenosti i da zadržite ravan stomak.

pirinac

Pirinač (u potpunosti svarljivi ugljeni hidrati): Neke namirnice, posebno neki ugljeni hidrati, ili su nesvarljivi ili se samo delomično vare u crevima. Upravo te namirnice mogu da stvore skupljanje gasova, a time i nadutost. Po američkom koledžu za gastroenterologiju pirinač i pirinčano brašno su dobra zamena za skrobne namirnice kao što su pšenica, zob, kukuruz i krompir. Pirinač se vari u tankom crevu, što znači da sa njim imate najmanje šanse za stvaranje gasova u crevima.

banana

Banana (kalijum): Nadutost nije uvek povezana sa gasovima. Krivac može da bude i povećan unos natrijuma (soli). So se krije u mnogim prerađevinama, a ona zadržava vodu u telu. Kalijum, s druge strane, može da pomogne da se smanji nivo natrijuma u telu, pa je održavanje  normalnog nivoa natrijuma i kalijuma važno za održavanje nivoa vode u telu. Ako je vaša nadutost posledica jučerašnje slane večere, dodajte u svoje jutarnje zobene pahuljice jednu iseckanu bananu da biste popravili nivo natrijuma i kalijuma u telu.

jogurt

Jogurt (probiotici): Jogurt vam takođe može pomoći da pobedite nadutost, ali treba da odaberete onaj koji ima aktivne probiotičke kulture. Redovno konzumiranje ovakvih jogurta pomaže kod povećanja "dobrih" bakterija (Bifidobacterium i Lactobacillus) u probavnom traktu, što poboljšava varenje i sprečava nadimanje. Najbolji izvor je običan, nemasni jogurt. Ako vam treba malo slatkog, u jogurt ubacite sveže voće – izbegavajte voćne jogurte, jer sadrže mnogo šećera.

caj od nane

Biljni čaj (smanjuje grčeve): Istraživanja su pokazala da nana smiruje bol i upale u želucu i crevima. Za brzinsko olakšanje pijuckajte čaj od nane, jer će vam pomoći da opustite probavni sistem i ponovo uspostavite normalnu peristaltiku, odnosno kontrakcije mišića.

krastavac

Krastavac (prirodni diuretik): Ako ste već naduti, krastavac je savršena grickalica koja će vam pomoći da izravnate stomačić. Dosta vode i malo vlakana u krastavcu može  da vas tera češće u WC, pa ćete se osećati lakše i manje naduto.

papaja

Papaja (papain): Istraživanje sprovedeno 2009. godine je pokazalo da sveža papaja sadrži belu, mlečnu supstancu nazvanu papain (proteolitički enzim koji pomaže probavu proteina), a kad je zrela ovo voće je odlično kao umereno snažan laksativ koji pomaže da se creva ubrzaju. Iako ovo baš i nije najpopularnije ili najdostupnije voće kod nas, ali nije loše da probate ako naletite negde na nju. Napravite od nje frape za doručak!

Zapamtite: drugačija hrana na svakog deluje drugačije. Ako se često osećate naduto pokušajte da vodite dnevnik ishrane da biste što lakše prepoznali koja vam hrana smeta i koju treba da izbjegavate. Povremena nadutost sasvim je normalna, ali ako je stalno prisutna i hronična, može da bude simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema, pa se u tom slučaju posavetujte sa lekarom.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
6
Nasmejano
7
Ljuto
1
Tužno
2
Srećno
3
Bolje
9
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Pistaći:

Pistaći: "zarazna" grickalica za zdraviji život!

Pistaći sadrže 50 odsto masti, po 20 odsto belančevina i ugljenih hidrata, mnogo vlakana, ali i ...
Žena mačka - simbol savršenog ženskog tela

Žena mačka - simbol savršenog ženskog tela

Verovatno su mnoge od vas odgledale poslednju sagu o strip junaku Betmenu koji se ovo leto prikazivao ...
Lubenica: slatki zalogaj, ali i eliksir zdravlja!

Lubenica: slatki zalogaj, ali i eliksir zdravlja!

Savršeno letnje osveženje, lubenica u sebi sadrži mnoštvo vitamina i minerala koji ...
DELL
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Espreso
  • Koka-kolu
  • Nes/Ajs kafu
  • Bilo koji negazirani sok
  • Kiselu vodu

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 18°c

Bicikl

Roleri