Postovala: Ona portal
29
Nov
2010

Top hrana za mozak

Pregledano: 8011 puta

Dobra ishrana za mozak podrazumeva hranu sa malo zasićenih masti i šećera, kao i hranu bogatu proteinima, leguminozom, zdravim mastima, dosta voća, povrća i žitarica. Ove namirnice obezbeđuju hranljive materije od suštinskog značaja za zaštitu i ishranu mozga, kao i proizvodnju hemikalija mozga, odnosno neurotransmitera koji su uključeni u regulisanje sna, apetita i raspoloženja. Određene namirnice igraju ulogu u očuvanju moždane funkcije. Zdrava ishrana predstavlja dugoročnu optimizaciju zdravlja mozga.

 

Proteinska hrana i variva

Konzumirajte jaja. Ona su najbolji izvor holina, koji je neophodan za izradu acetilholina, neurotransmitera i bitna su za memoriju. Jedite umereno i konzumirajte vrlo nemasnu teletinu, jagnjetinu i ćuretinu. Ove meso su odličan izvor proteina i B-vitamina. Ćuretina je bogata triptofanom, preteča serotonina mozga- neurotransmitera. Jagnjetina je bogata selenom. Selen je snažan antioksidans. Zajedno sa drugim hranljivim sastojcima utiče na sprečavanje daljih oštećenja ćelija mozga. Uključite povrće u vašu ishranu. Povrće je bogato vitaminom B1 (tiamin), koji pomaže konverziju energije i hrane i takođe je potreban za sintezu acetilholina. Uvrstite pasulj u vašu redovnu ishranu za sveukupno zdravlje.

 

Hrana bogata sa zdravom masti

Konzumirajte Omega-3 masne kiseline. Mozak je 60 odsto masti (strukturalno). Za pravilnu funkciju ćelija mozga, ishrana bogata omega-3 mastima, uključujući i orasima, lanenim semenom, uljem repe i ribe je veoma važno. Prema članku objavljenom 2004 od strane " Journal of Nutrition"- zdravlje i starenje, masti (posebno omega-3 masne kiseline) su bile prvi faktor u ishrani koji utiče na strukturu mozga i funkcije. Tunjevina je dobar izbor, jer je bogata i omega-3 mastima i Vitaminom B3 (niacin), koji nudi dvostruku zaštitu od kognitivnog propadanja. Ove namirnice takođe pružaju dobar izvor antioksidanata hranljivih vitamina E. Vitamin E deluje protiv oksidativnih oštećenja masnih organa i tkiva (kao što je mozak).

 

Voće i povrće

Hranljive materije se nalaze u plodovima, kao što su brusnice, borovnice, jagode i sok od grožđa, mogu da pomognu očuvanju kognitivnih funkcija i poboljšati memoriju. Oni su bogati anti-oksidantima, štite mozak od slobodnih radikala. Ribizle su dobar izvor kalijuma, folata, riboflavina, vitamina B6, magnezijuma i bakra,a to su sve hranljive materije važne za zdravlje mozga. Jedite više spanaća (kao i povrća kao što su morske alge) da bi se smanjila oštećenja mozga od udaraca i drugih neuroloških poremećaja. Krompir je veliki izvor ugljenih hidrata, neophodnih za energiju jer mozak radi gotovo isključivo na nivou šećera (slomljen od ugljenih hidrata). Krompir je bogat i vitaminom B6. Vitamin B6 je neophodan za proizvodnju klase neurotransmitera koji utiču na ponašanje, kao što je serotonin.

 

Žitarice i mleko

Konzumirajte magnezijum-imaju ga dosta žitarice,posebno ječam i smeđi pirinač. Magnezijum pomaže da se opuste krvni sudovi. Povećan unos magnezijuma može da smanji učestalost i migrene i napetosti. Obrano mleko je takođe dobar izvor riboflavina (vitamin B2), koji pomaže pretvaranje hrane u energiju unutar ćelija. Još jedna uloga vitamina B2 (riboflavin) je da se poveća protok krvi u moždane ćelije.

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
0
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Za šta se koristi ulje vitamina E?

Za šta se koristi ulje vitamina E?

Faktori koji prouzrokuju štetu na našoj koži i ubrzani proces starenja su ...
Blagodeti mlečnih proizvoda

Blagodeti mlečnih proizvoda

Iako danas više ne morate uz svaki obrok da popijete barem po jednu šolju mleka, naše majke su ipak ...
Blagodeti jogurta

Blagodeti jogurta

Jogurt se prvi put pominje u starim zapisima iz vremena mongolskog osvajača Džingis-kana, tako da ovaj ...
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 23°c
min 13°c

Bicikl

Roleri