Postovala: Senka Ivetić
30
Oct
2012

Upomoć, ne mogu bez slatkog!

Pregledano: 12856 puta

Odbiti poslasticu može predstavljati pravi izazov, ali postoji dovoljno razloga da ga savladate.

Izjavu ˝Ja sam zavisan/a o slatkom˝ niko ne doživljava previše ozbiljno. Pored svih ostalih zavisnosti, ona za slatkišima se čini u potpunosti bezazleno. Međutim, preveliki unos šećera može ozbiljno naštetiti zdravlju i dovesti do razvoja brojnih bolesti. Reći ˝ne˝ slatkišima ponekad može predstavljati pravi izazov. Međutim, ˝la dolce vita˝ se ne postiže prekomernim količinama slatkog već umerenošću.

Verovatno ni najvećim ljubiteljima slatkog nije do kraja jasno zašto imaju toliku glad za šećerom. Pravi odgovor krije se u našoj biologiji. Zanimljivo istraživanje na miševima pokazalo je da oni između zaslađene vode i kokaina u svakoj prilici odabiru - zaslađenu vodu!

slatkisi

Kad se radi o šećeru nije bitno čak ni to da li je prirodan poput fruktoze ili u potpunosti veštački proizveden. Čak i kad su stručnjaci povećali dozu ponuđenog kokaina, miševi su i dalje davali prednost šećeru. Iz toga možemo samo zaključiti to da smo preosetljivi na šećer. Kad su receptori za slatko u našem mozgu stimulirani hranom koja obiluje šećerom - taj osjećaj najčešće prevlada našu mogućnost samokontrole.

Iz ove perspektive se čini da smo u potpunosti bespomoćni kad se radi o savladavanju želje za slatkim. Međutim pravom strategijom možete s lakoćom prevazići čak i taj prirodni nagon za uzimanjem slatkog.

slatkisi

U toku dana konzumirajte hranu sa niskim procentom šećera

Kad ne pojedemo dovoljno hrane s niskim procentom šećera tokom dana, naše telo po svojoj prirodi vapi za kalorijama. Tada je najčešći odabir - zaslađena hrana. Sigurno ste svi više puta osetili neodoljivi poriv za uzimanjem slatkog u poslepodnevnim satima. Posle napornog dana na poslu najlakše je okrenuti se raznim grickalicama i slatkišima.

Kako biste to izbegli trebate pripaziti na nekoliko stvari. Nipošto nemojte preskočiti doručak. Pošteno se najedite za vreme ručka. U obrocima kombinirajte različite namirnice; dovoljno voća i povrća, celovite žitarice, neko lagano meso ili ribu. Pravilna i raznolika ishrana uvelike će smanjiti vašu potrebu za unosom slatkog. Preduhitrite želju za slatkim zdravom užinom od povrća.

slatkisi

Hidrirajte se

Želja za slatkim može porasti ako ste u dehidriranom stanju. Kad osetite potrebu za slatkim prvo popijte par čaša vode. Dobra navika za vaše zdravlje je i da počnete dan čašom vode i zdravim, hranljivim šejkom za doručak. Tako ćete hidrirati svoj organizam, snabdeti ga lako probavljivim nutrijentima i prikupiti dovoljno energije za početak dana.

Jedite zakiseljenu i fermentisanu hranu

Ovaj trik se bazira na principu ˝klin se klinom izbija.˝ Kad god pomislite na slatko pojedite nešto kiselo ili fermentisano – na primer  turšiju, kiseli kupis  ili krastavac. Takva hrana je puna probiotika i nutrijenata te lako može preseći potrebu za slatkim.

Svakodnevno uzimanje probiotika

Kad se ravnoteža naše crevne flore izbaci iz ravnoteže - to može uzrokovati želju za slatkim. Probiotici to mogu sprečiti i dovesti našu crevnu floru u red. Potrebno je dnevno uneti oko 15 milijardi aktivnih bakterija. Time će dobre bakterije s lakoćom nadvladati one loše, a potreba za slatkim biće će uveliko oslabljena.

slatkisi
 Glutamin

Glutamin je aminokiselina, dodatak ishrani, koji će „prevariti“ vaš mozak kako su potrebe za glukozom zadovoljene. Uzima se dva puta dnevno po 500 mg.

Zapamtite, naše telo je po prirodi preosetljivo na šećer. Tu činjenicu ne možemo niti trebamo pobediti. Moramo naučiti živeti s tom spoznajom. Korištenjem ovih strategija u svakodnevnom životu lakše ćete prebroditi šećernu krizu te tako utišati glas u vama koja vrišti:˝ŽELIM SLATKO!!!˝

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
3
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
4
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Blagodeti jogurta

Blagodeti jogurta

Jogurt se prvi put pominje u starim zapisima iz vremena mongolskog osvajača Džingis-kana, tako da ovaj ...
Kako da napravite jaja u obliku srca

Kako da napravite jaja u obliku srca

Jaja u obliku srca su odlična ideja kako da od klasičnog obroka napravite pravu zabavu i ...
Tri fantastična napitka koji će vam pomoći da smanjite obim struka!

Tri fantastična napitka koji će vam pomoći da smanjite obim struka!

Ovi sjajni napici utoliće vam žeđ, rashladiti vas ...
SAMSUNG
1879,oo
prava cena : 2254.8,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 23°c
min 11°c

Bicikl

Roleri