30
Jan
2014

Začini: tajna dobrih kuvara!

Pregledano: 3960 puta

Možda vam kuvanje i ne ide baš najbolje. Ali kao i svemu ostalom, i ovde je potrebno puno ljubavi, vežbe i strpljenja. A tu su i male tajne velikih majstora!

Biti dobra kuvarica - pa svaka od nas je to poželela bar jednom u životu. Ali za kuvanje je potrebna ljubav, vreme i dugogodišnja praksa. Kada poželite da suprugu ili porodici servirate nešto bolje od uobičajenog, da ih iznenadite nečim zaista posebnim i ukusnim, morate da znate da je tajna u začinima. Začini su ta sitnica koja jellima daju "šmek" i prave razliku! Pa, ukoliko ne znate odakle da počnete, jer cartsvo začina je posebna "nauka", evo nekih najinteresantnijih.

Biber: Ako mislite da ćete dobiti pravi ukus bibera kada ga kupite već samlevenog u vrećici ili staklenoj teglici, varate se. Da biste dobili najbolje od bibera, on treba da bude u zrnu i treba da nabavite mlin za njega.

Crvena paprika: Verovatno znate da postoji ljuta i slatka paprika, a kako ćete je koristiti, zavisi od toga da li vam je potrebna za klasični mađarski gulaš ili neko jako ljuto jelo. U svakom slučaju, papriku možete da koristite za različita jela i nemojte da je zaboravite.

   aleva paprika

Seme komorača: Ako volite ukus komorača, morate da nabavite njegovo seme koje služi kao začin, a jelima daje slatkast ukus. Možda niste znali, ali se koristi i kao začin za kobasice pa jelima daje malo ukusa sličnog mesu.

Garam masala: Indijska mešavina začina garam masala pripada njihovoj tradicionalnoj kuhinji. Najčešće se sastoji od mešavine crnog bibera, karanfilića, cimeta, kumina i kardamona. Dakle, ako imate ovaj začin u svom kuhinjskom ormariću, nećete morati da dodajete sve te začine ponaosob.

Sumak: Sumak je začin koji se često koristi u persijskim ili bliskoistočnim receptima, a ukusom pomalo podseća na limun. Dovoljno je staviti samo malo sumaka da bi se osetilo njegovo delovanje, a pogodan je za umake, salate ili kuvani pirinač.

Kim: Kim nudi malo paprenog ukusa i to je jedan od razloga zašto je meksička hrana toliko zarazna. Stoga sledući put obavezno iskoristite kim u jelima poput zapečenog graška da osetite tu genijalnu razliku u ukusu.

   kim

Indijski šafran: Ako se pitate šta kariju daje tako bogatu boju, odgovor je indijski šafran. Dodajte ga jelima pred kraj kuvanja, ali neki ga piju i u čajevima, pa i u kuvanom vinu. Ali ne treba preterivati - vrh noža u napitku je sasvim dovoljan.

Kardamon: Kardamon takođe potiče iz Indije, a ima jedinstven sladak ukus pa se stavlja i u slatkiše. Sledeći put kad budete spremali kolač ili tortu stavite malo kardamona i biće vam jasno zašto je toliko popularan. Inače je prilično skup, ali nije potrebno mnogo da bi se osetio u hrani.

   kardamon

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako da napravite jaja u obliku srca

Kako da napravite jaja u obliku srca

Jaja u obliku srca su odlična ideja kako da od klasičnog obroka napravite pravu zabavu i ...
Vreme zimnice

Vreme zimnice

Septembar je idelan mesec za pripremanje zimnice. Užurbano se kupuju ...
Izgubite kilograme pravilnim kombinovanjem namirnica

Izgubite kilograme pravilnim kombinovanjem namirnica

Iako su dijete i vežbanje najbolji načini da se izgubi višak kilograma, kombinovanjem pravih ...
HP
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Nijednu, vjerujem u zdravu prehranu
  • Samo jednu i shvatila sam da to nije za mene
  • Manje od 5
  • 5-10 otprilike
  • Bilo ih je toliko da ne znam ni broj

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -3°c
min -6°c

Bicikl

Roleri