30
Jan
2014

Začini: tajna dobrih kuvara!

Pregledano: 4124 puta

Možda vam kuvanje i ne ide baš najbolje. Ali kao i svemu ostalom, i ovde je potrebno puno ljubavi, vežbe i strpljenja. A tu su i male tajne velikih majstora!

Biti dobra kuvarica - pa svaka od nas je to poželela bar jednom u životu. Ali za kuvanje je potrebna ljubav, vreme i dugogodišnja praksa. Kada poželite da suprugu ili porodici servirate nešto bolje od uobičajenog, da ih iznenadite nečim zaista posebnim i ukusnim, morate da znate da je tajna u začinima. Začini su ta sitnica koja jellima daju "šmek" i prave razliku! Pa, ukoliko ne znate odakle da počnete, jer cartsvo začina je posebna "nauka", evo nekih najinteresantnijih.

Biber: Ako mislite da ćete dobiti pravi ukus bibera kada ga kupite već samlevenog u vrećici ili staklenoj teglici, varate se. Da biste dobili najbolje od bibera, on treba da bude u zrnu i treba da nabavite mlin za njega.

Crvena paprika: Verovatno znate da postoji ljuta i slatka paprika, a kako ćete je koristiti, zavisi od toga da li vam je potrebna za klasični mađarski gulaš ili neko jako ljuto jelo. U svakom slučaju, papriku možete da koristite za različita jela i nemojte da je zaboravite.

   aleva paprika

Seme komorača: Ako volite ukus komorača, morate da nabavite njegovo seme koje služi kao začin, a jelima daje slatkast ukus. Možda niste znali, ali se koristi i kao začin za kobasice pa jelima daje malo ukusa sličnog mesu.

Garam masala: Indijska mešavina začina garam masala pripada njihovoj tradicionalnoj kuhinji. Najčešće se sastoji od mešavine crnog bibera, karanfilića, cimeta, kumina i kardamona. Dakle, ako imate ovaj začin u svom kuhinjskom ormariću, nećete morati da dodajete sve te začine ponaosob.

Sumak: Sumak je začin koji se često koristi u persijskim ili bliskoistočnim receptima, a ukusom pomalo podseća na limun. Dovoljno je staviti samo malo sumaka da bi se osetilo njegovo delovanje, a pogodan je za umake, salate ili kuvani pirinač.

Kim: Kim nudi malo paprenog ukusa i to je jedan od razloga zašto je meksička hrana toliko zarazna. Stoga sledući put obavezno iskoristite kim u jelima poput zapečenog graška da osetite tu genijalnu razliku u ukusu.

   kim

Indijski šafran: Ako se pitate šta kariju daje tako bogatu boju, odgovor je indijski šafran. Dodajte ga jelima pred kraj kuvanja, ali neki ga piju i u čajevima, pa i u kuvanom vinu. Ali ne treba preterivati - vrh noža u napitku je sasvim dovoljan.

Kardamon: Kardamon takođe potiče iz Indije, a ima jedinstven sladak ukus pa se stavlja i u slatkiše. Sledeći put kad budete spremali kolač ili tortu stavite malo kardamona i biće vam jasno zašto je toliko popularan. Inače je prilično skup, ali nije potrebno mnogo da bi se osetio u hrani.

   kardamon

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

ZA DOBAR SAN:Prirodni napitak koji se bori protiv nesanice!

ZA DOBAR SAN:Prirodni napitak koji se bori protiv nesanice!

Međutim, ubrzan tempo života, sve više obaveza i brojni problemi često nas sprečavaju da se naspavamo i ...
Upomoć, ne mogu bez slatkog!

Upomoć, ne mogu bez slatkog!

Izjavu ˝Ja sam zavisan/a o slatkom˝ niko ne doživljava previše ozbiljno. Pored svih ostalih zavisnosti, ona za ...
Namirnice bez roka trajanja

Namirnice bez roka trajanja

Često bacamo namirnice za koje se ne sećamo kad smo ih kupili, ali pre nego što se sledeći put ...
MIDEA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 12°c

Bicikl

Roleri