Postovala: Senka Ivetić
20
Nov
2012

Zdrava užina za poneti

Pregledano: 11579 puta

Znamo da je jedan od najvažnijih činilaca zdrave ishrane redovna i hranljiva užina.

Užina je sastavni i neophodni deo zdrave ishrane, ali i mnogih dijeta. Često je vrlo teško pripremiti užinu za svoj radni dan ili detetu za školu, a da je moguće poneti je sa sobom, a da ste sigurni da je zdrava namirnica. Evo nekoliko saveta šta biste lako mogli da ponesete i budete sigurni da niste prekršili zakone zdrave ishrane.

Banana

Banane sadrže tri prirodna šećera - saharozu, fruktozu i glukozu kombiniranu s vlaknima. Banana nam brzo podiže energiju, a istraživanja su pokazala da samo dve banane dnevno osiguravaju dovoljno energije za naporan 90-minutni trening. Prema nedavnom istraživanju, ljudi koji pate od depresije, osećali su se mnogo bolje nakon konzumiranja banane. To je zato što banana sadrži triptofan, vrstu proteina koju telo pretvara u seratonin. Tako vas banana opušta, poboljšava raspoloženje i čini vas srećnijima.

Banane takođe mogu pomoći ljudima koji pokušavaju da prestanu da puše jer sadrži vitamine B6 i B12, a kalijum i magnezijum pronađeni u njima, pomažu telu da se oporavi od učinka nikotina.

uzina

Jogurt

Istraživanja su pokazala da su dijete koje sadrže jogurt delotvornije od onih koje isključuju ovaj napitak. To je zato što jogurt sadrži kalcijum koji podstiče sagorevanje masti. Dakle, ako želite da pospešite metaboliziam, koji se se primetno usporava sa godinama, posebno kod žena, počnite redovno da konzuimrate jogurt. Ovaj napitk sadrži tzv. dobre bakterije, korisne za ljudsko zdravlje. Fermentisani proizvodi kao što je jogurt, sadrže probiotike. Zahvaljujući proteinima koje sadrži, osobe koje ga konzumiraju su sitije i ne posežu za nepotrebnim obrocima. Zato nutricionisti preporučuju da ako želite da budete i vitki i siti, umesto nezdravih grickalica za užinu popijte čašu jogurta.

uzina

Bademi

Bademi su jedan od najvažnijih orašastih plodova. Imaju puno belančevina, zdravih masnoća, vitamina i minerala. Ovo orašasto seme je na popriličnom glasu kao superhrana. Možete ga pojesti kao brz i zdrav obrok, staviti ga u šejk, ili ga pomešati sa svežim voćem i povrćem kako bi napravili detoksikacijsko piće.

uzina

Čokoladno mleko

Prema novim istraživanjima, konsumiranje nisko masnog čokoladnog mleka povećava izdržljivost, gradi mišiće, smanjuje masti i poboljšava performanse vežbanja. Mleko sa ukusom čokolade deluje na mišiće tako što ih brzo regeneriše nakon izlaganja fizičkom naporu. Samim tim, mnogo duže ćete izdržati da se njome bavite, jer ćete se mnogo manje osećati umornim. Nema deteta koje ne voli čokoladni napitak, a ni odrasli ne ostaju ravnodušni. Neka ono od sada bude vaša omiljena užina.

uzina

Sendvič

Sendvič ne mora značiti nezdrave i visokokalorične namirnice. Pripremite sendič u integralnoj kifli sa namirnicama koje imate kod kuće. Mada postoje retka mesta koja prave sendviče koji se mogu nazvati zdravim sendvičima. Zdrav sendvič za užinu mora da sadrži proteine, kompleksne ugljene hidrate, kalcijum i povrće. Tako, recimo, možete korititi piletinu, ćuretinu, tinjevinu, kuvana jaja, sveže povrće, nemasni sir, ali nikako majonez i bilo šta pohovano.

uzina

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
6
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Upomoć, ne mogu bez slatkog!

Upomoć, ne mogu bez slatkog!

Izjavu ˝Ja sam zavisan/a o slatkom˝ niko ne doživljava previše ozbiljno. Pored svih ostalih zavisnosti, ona za ...
Pistaći:

Pistaći: "zarazna" grickalica za zdraviji život!

Pistaći sadrže 50 odsto masti, po 20 odsto belančevina i ugljenih hidrata, mnogo vlakana, ali i ...
Hrana za seksi osećaj

Hrana za seksi osećaj

Hrana sem što ume da zagolica nepca, i te kako dobro zna da zagolica i maštu. Pojedine ...
PANASONIC
12118,oo
prava cena : 14541.6,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Kozmetika
  • Knjiga
  • Keš
  • Bilo šta
  • Cveće

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 13°c

Roleri

Bicikl