Postovala: Senka Ivetić
05
Aug
2013

Znate li šta je zaštitni faktor?

Pregledano: 3473 puta

Leto je vreme dugotrajnog izlaganja sunčevim zracima, a koža vrlo dobro beleži sve uticaje i svaki trenutak na suncu. Zato budite oprezni i naučite koji faktor vam je neophodan tokom vrelih dana.

Otkada se ozonski omotač stanjio i više štetnih sunčevih zraka dopire do naše kože, mnogi dermatolozi insistiraju da se stalno nanose kreme sa zaštitnim faktorom, čak i po oblačnom vremenu u gradu. Brojevi zaštitnih faktora mogu biti zbunjujući, ali jednostavno pravilo je: što veći broj, krema nudi više zaštite.

Koža tamni kroz reakciju na sunčevu svetlost ili veštačko ultraljubičasto svetlo. Kreme za sunčanje koje sadrže titanijum odbijaju ili potpuno blokiraju ultraljubičastu svetlost i ne dozvoljavaju koži da potamni. Za potamnjivanje, kao i za zaštitu od sunca potrebna je krema koja samo delimično apsorbuje ultraljubičastu svetlost. Stepen zaštite izražen je kroz broj faktora (SPF) i označava koliko puta duže možete da ostanete na suncu, nego da ste nezaštićeni.

sunce
Potamnjujte kožu postepeno, počnite sa kremom velikog faktora i prvog dana provedite samo jedan sat na suncu.
Uvek koristite kreme koje sadrže zaštitu i od ultraljubičastih zraka B (UVB) i zraka A (UVA), koji su krivci za dobijanje opekotina i starenja kože.

Šta je SPF?

Svi proizvodi za sunčanje imaju na nalepnici napisan zaštitni faktor (SPF-faktor zaštite od sunca). Zaštitni faktor označava koliko se dugo možete izlagati sunčevim UVB zracima pre nego što se pojavi minimalno crvenilo (eritem), u odnosu na kožu koja nema nikakvu zaštitu. Drugim rečima, SPF pokazuje koliko dugo se možete izlagati suncu pre nego što pocrvenite.

Svetao ten

Većina ljudi svetlog tena može da toleriše 10 do 15 minuta direktno na suncu sa zaštitnim faktorom 15, a zaštićeni ste dva i po sata (150 minuta). Nakon toga bi se zaista trebalo skloniti sa sunca, to je vaša dnevna porcija.

Taman ten

Ako imate prirodno tamnu kožu, slobodno možete ostati duže, ali zlatno pravilo je da ponovo stavljate zaštitni faktor nakon nekog vremena. Kada vaše telo postigne zaštitni ten, možete da koristite niži zaštitni faktor, ali stručnjaci ne preporučuju manji SPF od 10.

sunce

UVA i UVB zraci

Uvek tražite kremu koja štiti  i od UVA i od UVB (ultraljubičastih) zraka. U početku naučnici su verovali da UVA zraci nisu opasni po kožu kao UVB. Ali, otkrilo se da UVA zraci pospešuju starenje kože, oštećuju elastičnost i povećavaju rizik od dobijanja raka kože. Od UVB zraka se gori i crveni. Dakle, UVA jednako starenje, UVB jednako gorenje. Čak i sa tolikim izborom zaštitnih faktora i šešira s velikim obodima, čista je ludost izložiti lice suncu jer je koža lica tanja i brže se nabora dok je, recimo, na nogama debela i treba joj duže da potamni. U današnje vreme, sa bronzerima, kremama i novom generacijom odličnih sredstava za potamnjivanje kože, apsolutno nema razloga da nezaštićeni izlažete lice suncu, ako vam je cilj taman ten.

sunce

Kako koža tamni?

Koža tamni kroz reakciju na sunčevu svetlost ili veštačko ultraljubičasto svetlo. Kreme za sunčanje koje sadrže titanijum odbijaju ili potpuno blokiraju ultraljubičastu svetlost i ne dozvoljavaju koži da potamni. Za potamnjivanje, kao i za zaštitu od sunca, potrebna je krema koja samo delimično apsorbuje ultraljubičastu svetlost. Stepen zaštite izražen je kroz broj faktora (SPF). Uvek potamnjujte kožu postepeno, počnite sa kremom velikog faktora i prvog dana provedite samo jedan sat na suncu. Uvek koristite kreme koje sadrže zaštitu i od UVB i od UVA zraka, koji su krivci za dobijanje opekotina i starenja kože. Brinite na vreme o kvalitetnoj zaštiti od  UV zračenja, jer posledice možete da osetite tek za 20 godina.

sunce

KORISNI SAVETI

 • Koristite kremu za sunčanje na svakih sat vremena, tako ćete uvek biti zaštićeni.
 • Prirodni materijali su dobra zaštita od štetnih zračenja.
 • Deca treba obavezno da nose šešire i naočare za sunce.
 • Pijte dosta vode, čaja i sokova bez šećera. Koža će se tako lakše izboriti sa toplotom.
 • I kada ste u vodi koristite zaštitne kreme.
 • Ne zaboravite da mažete i usta, šake i stopala.
 • Izbegavajte  sunce između 11 i 15 časova.

Izvor: Uzkafu.rs

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Henkel edukuje mališane o važnosti održavanja higijene

Henkel edukuje mališane o važnosti održavanja higijene

Zaposleni u sektoru Beaty Care kompanije Henkel posetili su beogradski vrtić ...
Lepe i kada je hladno

Lepe i kada je hladno

U hladnim jesenjm danima koža je izložena vetru, kiši i niskim temperaturam,a pa je zato ...
Najgori saveti za negu i lepotu

Najgori saveti za negu i lepotu

Stari brojevi nekadašnjih ženskih magazina su i te kako znali da uvale neke od najgorih saveta za negu koje nismo ...
XWAVE
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
 • Jednom nedeljno
 • Svakih par dana
 • Jednom mesečno
 • Samo za posebne prilike
 • Ne posećujem

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 24°c
min 7°c

Bicikl

Roleri